Hunajaisia aterioita ja mehiläisten salaisuuksia

Lukuisissa romaaneissa puhutaan paljon ruoasta ja sen raaka-aineista. Samoin kuvaillaan aterioita, olivatpa ne sitten kynttiläillallisia tai pikaisesti nautittuja arkilounaita. Näin on myös amerikkalaisen Sue Monk Kiddin kirjoittamassa romaanissa Mehiläisten salaisuudet (Bazar Kustannus).

Kirja on perimmältään tarina ystävyydestä, vapaudesta ja kaikkia ihmisiä yhdistävästä rakkauden kaipuusta, mutta se tihkuu myös hunajaa ja hunajaherkkuja. Lukija saa samalla oivan oppitunnin siitä, miten mehiläisiä hoidetaan ja miten hunajaa valmistetaan.
- Kauniin kesän myötä on maassamme saatu normaali, hyvä hunajasato. Sen määräksi lasketaan 1,8 miljoonaa kiloa, kerrotaan Suomen Mehiläishoitajain liitosta.

Alla olevat reseptit ovat liiton kuluttajapalvelusta. Sue Monk Kiddin romaanin lukemisen voi aloittaa vaikka sillä aikaa, kun hunajalammas muhii uunissa.

Hunajaiset paksukaiset

Jos haluaa syödä paksukaisia aamulla, kannattaa taikina sekoittaa illalla ja jättää jääkaappiin yön yli. Herkullinen aamiainen valmistuu muutamassa minuutissa.

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • 50 g voita tai margariinia sulatettuna
  • 2 dl maitoa
  • 3 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa voita paistamiseen

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat vaahdoksi ja sekoita jauhot joukkoon.

Sulata voi ja hunaja, lisää ne taikinaan maidon ja suolan kanssa.

Paista ohukaispannussa molemmin puolin kypsiksi keskilämmöllä. Taikinasta tulee noin 12 pientä ja paksua ohukaista. Tarjoile hunajan kanssa.

Hunajavohvelit

  • 3 munaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 4 dl maitoa
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl voi- tai margariinisulaa

Vatkaa yhteen munat ja hunaja. Lisää joukkoon vähitellen kuivat aineet, maito, vesi ja voisula. Sekoita tasaiseksi.

Anna vohvelitaikinan vetäytyä 20 minuuttia. Paista vohveliraudalla.

Hunaja antaa vohveleille makua ja kullanruskean värin.

Aito hunajakakku

  • 3 munaa
  • 2,5 dl hunajaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl neilikkaa ja/tai inkivääriä
  • 3 rkl raastettua appelsiininkuorta
  • sukaattia tai marmeladia

Aito hunajakakku on helppo tehdä ja säilyy tuoreena pitkään. Maku onkin parhaimmillaan vasta muutama päivä leipomisen jälkeen. Lämmitä uuni 165 asteeseen.

Vatkaa munat ja hunaja vaahdoksi taikinakulhossa. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Sekoita ne ja appelsiininkuoret sekä sukaatti/marmeladipalaset muna-hunajavaahtoon.

Sekoita ainekset hellävaraisesti tasaiseksi. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

Kypsennä kakkua uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen sen kumoamista.

Hunajalammas

Ohjetta voi soveltaa myös porsaanlihalle, nuorelle naudalle ja broilerille.

  • 1,5-2 kg luuton lampaanpaisti
  • 1 dl hunajaa
  • 1 tl kanelia
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa

Mausta lampaanpaisti hunajalla, kanelilla, pippurilla ja suolalla. Sido muotoonsa ja ruskista.

Paista uunissa juuresten kanssa 150 asteessa 1,5-2 tuntia. Kypsän lihan paistomittarilukema on noin 75.

Valmista kastike paistoliemeen suurustamalla ja paranna kermalla. Mausta kastiketta lisää tarvittaessa hunajalla ja kanelilla.

Tarjoa paisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna hunajakurkkujen ja hunajalla maustettujen uunijuuresten kanssa. Käytä esimerkiksi sipulia, lanttua, porkkanaa, naurista ja perunaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat