Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Hunajaisia aterioita ja mehiläisten salaisuuksia

kuva: futureimagebank.com
kuva: futureimagebank.comfutureimagebank.com
Julkaistu 22.08.2005 12:10

Lukuisissa romaaneissa puhutaan paljon ruoasta ja sen raaka-aineista. Samoin kuvaillaan aterioita, olivatpa ne sitten kynttiläillallisia tai pikaisesti nautittuja arkilounaita. Näin on myös amerikkalaisen Sue Monk Kiddin kirjoittamassa romaanissa Mehiläisten salaisuudet (Bazar Kustannus).

Kirja on perimmältään tarina ystävyydestä, vapaudesta ja kaikkia ihmisiä yhdistävästä rakkauden kaipuusta, mutta se tihkuu myös hunajaa ja hunajaherkkuja. Lukija saa samalla oivan oppitunnin siitä, miten mehiläisiä hoidetaan ja miten hunajaa valmistetaan.
- Kauniin kesän myötä on maassamme saatu normaali, hyvä hunajasato. Sen määräksi lasketaan 1,8 miljoonaa kiloa, kerrotaan Suomen Mehiläishoitajain liitosta.

Sue Monk Kidd: Mehiläisten salaisuudet

Sue Monk Kidd: Mehiläisten salaisuudetBazar Kustannsu

Alla olevat reseptit ovat liiton kuluttajapalvelusta. Sue Monk Kiddin romaanin lukemisen voi aloittaa vaikka sillä aikaa, kun hunajalammas muhii uunissa.

Hunajaiset paksukaiset

Jos haluaa syödä paksukaisia aamulla, kannattaa taikina sekoittaa illalla ja jättää jääkaappiin yön yli. Herkullinen aamiainen valmistuu muutamassa minuutissa.

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • 50 g voita tai margariinia sulatettuna
  • 2 dl maitoa
  • 3 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa voita paistamiseen

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat vaahdoksi ja sekoita jauhot joukkoon.

Sulata voi ja hunaja, lisää ne taikinaan maidon ja suolan kanssa.

Paista ohukaispannussa molemmin puolin kypsiksi keskilämmöllä. Taikinasta tulee noin 12 pientä ja paksua ohukaista. Tarjoile hunajan kanssa.

Hunajavohvelit

  • 3 munaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 4 dl maitoa
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl voi- tai margariinisulaa

Vatkaa yhteen munat ja hunaja. Lisää joukkoon vähitellen kuivat aineet, maito, vesi ja voisula. Sekoita tasaiseksi.

Anna vohvelitaikinan vetäytyä 20 minuuttia. Paista vohveliraudalla.

Hunaja antaa vohveleille makua ja kullanruskean värin.

Aito hunajakakku

  • 3 munaa
  • 2,5 dl hunajaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl neilikkaa ja/tai inkivääriä
  • 3 rkl raastettua appelsiininkuorta
  • sukaattia tai marmeladia

Aito hunajakakku on helppo tehdä ja säilyy tuoreena pitkään. Maku onkin parhaimmillaan vasta muutama päivä leipomisen jälkeen. Lämmitä uuni 165 asteeseen.

Vatkaa munat ja hunaja vaahdoksi taikinakulhossa. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Sekoita ne ja appelsiininkuoret sekä sukaatti/marmeladipalaset muna-hunajavaahtoon.

Sekoita ainekset hellävaraisesti tasaiseksi. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

Kypsennä kakkua uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen sen kumoamista.

Hunajalammas

Ohjetta voi soveltaa myös porsaanlihalle, nuorelle naudalle ja broilerille.

  • 1,5-2 kg luuton lampaanpaisti
  • 1 dl hunajaa
  • 1 tl kanelia
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa

Mausta lampaanpaisti hunajalla, kanelilla, pippurilla ja suolalla. Sido muotoonsa ja ruskista.

Paista uunissa juuresten kanssa 150 asteessa 1,5-2 tuntia. Kypsän lihan paistomittarilukema on noin 75.

Valmista kastike paistoliemeen suurustamalla ja paranna kermalla. Mausta kastiketta lisää tarvittaessa hunajalla ja kanelilla.

Tarjoa paisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna hunajakurkkujen ja hunajalla maustettujen uunijuuresten kanssa. Käytä esimerkiksi sipulia, lanttua, porkkanaa, naurista ja perunaa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Nyt iski fetakriisiTyöttömyys voi tutkimusten mukaan sairastuttaa – työtön Juho-Pekka kaipaa ihmiskontakteja ja rutiinejaTätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"ViikkohoroskooppiKiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistettaEi ole lahjomista: Kokenut koiratutkija korjaa harhaluulon koirien kouluttamisesta
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:14
    Ruoka

    Nyt iski fetakriisi

  • 08:15
    Asian ytimessä.doc

    Työttömyys voi tutkimusten mukaan sairastuttaa – työtön Juho-Pekka kaipaa ihmiskontakteja ja rutiineja

  • 06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 00:00
    Horoskooppi

    Viikkohoroskooppi

  • Eilen19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta