Huimaus voi johtua monesta eri syystä – tästä tiedät, milloin hakeutua päivystykseen

Kesätreeni: Tasapainon kehittäminen 5:07
Videolla esitellään helpot keinot tasapainon kehittämiseen.

Noin kolmannes ihmisistä kärsii huimauksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Huimaus on yleinen oire, jonka syy voi vaihdella migreenistä MS-tautiin. Harvoin huimaus on kuitenkaan vakavaa.

Jopa joka kolmas suomalainen on kärsinyt huimauksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Huimaus voi johtua lukuisista eri syistä, mutta mistä ympäröivää maailmaa keikuttava tuntemus juontaa juurensa?

Mehiläisen neurologi Juha-Pekka Erälinna selittää, että huimaustuntemus aistitaan aivokuorella aivojen harmaassa aineessa, alkoi huimaus sitten sydämestä, verisuonista, hermostosta tai mielestä. Huimaustuntemus johtuu siitä, että aivokuorelle tullut viesti on outo, ristiriitainen tai pelottava.

Huimaustunne voi syntyä esimerkiksi, kun ihminen katsoo televisiosta ohjelmaa tai elokuvaa, jossa ajetaan mutkaista tietä kameran kuvatessa tietä auton edessä. Katsojalle tulee huono olo, sillä paikallaan oleva tasapainoelin kertoo aivoille eri tietoa kuin televisiosta liikettä seuraavat silmät.

”Äärimmäisen harvoin vaarallista tai vakavaa”

Kuten edellinen esimerkki kertoo, ei huimaus läheskään aina ole vaarallista. Maailman pyöriminen ja tasapainon menettäminen ovat monelle kuitenkin pelottavia kokemuksia. Erälinna kertoo osan potilaista epäilevän MS-tautia tai aivokasvainta. Harvoin niistä on kuitenkaan kyse.

– Huomioiden oireen tavallisuuden huimaus on äärimmäisen harvoin vaarallista tai vakavaa, toteaa Erälinna.

Karkeasti huimauksen syyt voidaan jakaa kahteen kastiin. Perifeerisen eli korvaperäisen huimauksen aiheuttavat sisäkorvan sairaudet, vammat tai tasapainohermon häiriöt sekä sisäkorvan kaarikäytävän sakasta aiheutuva asentohuimaus. Keskushermostoperäisen huimauksen syynä ovat esimerkiksi verenpaineen vaihtelut, sydämen rytmihäiriöt, aivoverenkierrot häiriöt, aivosähkötoiminnon häiriöt sekä aistien tuottamat ristiriitaisuudet.

Tavallisin syy huimausoireelle on esimerkiksi huonosta työskentelyasennosta johtuva niskaperäinen huimaus. Yleisiä huimauksen syitä ovat myös väsymys, stressi, lääkitys, matala verenpaine, särytön migreeni, nestehukka, vestibulaarineuroniitti eli tasapainohermon tulehdus sekä vakavat ja vähemmän vakavat sairaudet.

Yleistä on myös, että maailma voi verenpaineen laskiessa muuttua ihmisen silmissä mustaksi nopeasti ylös noustessa. Maailman pimenemisen tunteeseen liittyy usein huimausta. Kyseessä on ortostatismi – termillä tarkoitetaan ylös nousemiseen liittyvää äkillistä verenpaineen laskua.

Jos huimaus menee nopeasti ohi, eikä siihen liity vaaranmerkkejä, päivystykseen ei tarvitse hakeutua. Vaaranmerkkejä ovat huimauksen yhteydessä esiintyvä kuume tai alilämpö, sekavuus, pitkittynyt kipu pään tai niskan alueella, oksentelu, halvausoireet, oireet puheentuotannossa sekä rintakivut. Tällöin huimauksen syy voi olla infektiotauti, aivoverenkierron häiriö tai sydämen tai verenkierron ongelmat.

– Keskeistä on myös, kuinka nopeasti oireisto on tullut ja meneekö se nopeasti ohi, sanoo Erälinna.

Syytä etsitään keskustelemalla

Koska huimausta voivat aiheuttaa niin monet eri seikat, voi oireen syyn selvittäminen olla hankalaa kokeneellekin lääkärille. Tavallisesti lääkärit lähtevät sulkemaan pois huimauksen aiheuttajia löytääkseen syyn oireille ja sitä kautta oikean hoitomuodon.

Huimauspotilaan hoito perustuu pitkälti lääkärin ja potilaan keskustelulle. Keskustelussa selvitetään, minkä tyyppinen huimaus on kyseessä – kiertävä vai kaartava –, missä tilanteissa huimaus ilmenee, kuinka nopeasti huimaus menee ohitse ja millainen tausta ihmisellä on. Potilaalle voidaan myös provosoida huimauskohtaus, hänen päänsä voidaan kuvantaa tai testata korvien reagoimista kylmään ja kuumaan ilmaan.

Jos huimauksen syyksi paljastuu se tavallisin, hyvänlaatuinen asentohuimaus, potilaalle voidaan ohjeistaa asentohoito. Sisäkorvan tulehduksen aiheuttama huimaus paranee hoitamalla tulehdusta, Menieren tautiin on omat lääkkeensä, minkä lisäksi potilaita suositellaan suosimaan vähäsuolaista ruokavaliota. Sydänperäisessä huimauksessa hoidetaan sydämen rytmihäiriötä tai verenpainetta.

Huimauksen hoito perustuu siis pitkälti huimauksen syyn selvittämiseen ja sen hoitamiseen.

Huimaukseen saatetaan antaa myös pahoinvointilääkkeitä, mutta tällöin hoidetaan enemmän oiretta kuin perimmäistä huimauksen syytä. Esimerkiksi vestibulaarineuroniitti paranee itsestään, mutta hankalia oireita voidaan helpottaa pahoinvointilääkkeillä.

Terveelliset elintavat ennaltaehkäisevät huimausta

Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero kertoo, että ihminen voi hoitaa huimaustaan myös ilman lääkkeitä.

– Kaikki liikunta harjoittaa tasapainoa. Tasapainoelin oppii, kun sitä haastetaan, Hero kertoo.

Myös Erälinna muistuttaa, että omilla elintavoilla on merkitystä huimauksen ennaltaehkäisyssä, ehkä myös hoidossa. Terveellinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja päihteettömyys edistävät terveyttä myös tasapainon kannalta.

Osa huimauksesta liittyy nykypäivän kansanvaivaan: stressiin. Jos stressin saa purettua, alttius oireille vähenee.

– Vuosien ajan käynnissä ollut trendi on, että elämisen tahti on niin voimakas ja vaatimukset niin korkealla, että liikutaan kuormituksen äärirajoilla, Erälinna sanoo.

– Huimausoireet voivat olla merkki liiallisesta kuormituksesta. Vastapainona ei toimi kotona makaaminen, vaan liikunta.

Lue myös:

    Uusimmat