Neljä merkkiä vaarallisesta verenpaineesta

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
Milloin elintapamuutokset eivät riitä kohonneen verenpaineen hoidoksi? Katso haastattelu videolta.

Noin kaksi miljoonaa suomalaista potee kohonnutta verenpainetta. Korkea verenpaine on yleensä oireeton tila, mutta arvojen kohotessa hyvin korkealle voi vaaranmerkkejä ilmaantua.

Koholla oleva verenpaine ei yleensä tunnu missään tai sen oireet ovat epämääräisiä. Arvojen seuranta mittauksilla on tärkeää, sillä sydäntä ja verisuonia kuormittava verenpaine voi johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkiertohäiriöön ja muistisairauteen.

Seuraavat merkit voivat kertoa verenpainearvojen kohonneen sellaisiin lukemiin, että ihmistä uhkaa sairaalareissu.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, milloin elintapamuutokset eivät riitä hoitamaan kohonnutta verenpainetta.

1. Rintakipu

Valtimoita vahingoittava ja jäykistävä verenpainetauti vähentää veren ja hapen virtausta sydänlihakseen. Kovin korkealla oleva verenpaine voi aiheuttaa rintakipua.

Sydänperäinen rintakipu on yleensä luonteeltaan puristavaa ja paineen tunnetta aiheuttavaa. Kipu voi säteillä muualle ylävartaloon, minkä lisäksi oireina voi ilmetä hengenahdistusta, voimattomuutta, närästystä tai pahoinvointia.

Usein rintakipu ilmenee rasituksessa, kuten ylämäkeä tai rappusia noustessa, jolloin sydän tarvitsee enemmän happea. Tyypillisesti olo helpottaa levossa.

Korkea verenpaine lisää myös riskiä sairastua sydäninfarktiin, jonka tunnetuin oire rintakipu on. Infarktissa tuntemus on voimakas ja jatkuu levosta huolimatta. Rintakivun lisäksi saattaa esiintyä esimerkiksi pahoinvointia ja kylmän hien nousemista.

2. Päänsärky

Myös päänsärky voi kertoa vaarallisen korkeasta verenpaineesta. Terveyskirjaston mukaan päänsärkyä voi esiintyä, jos yläpainearvo on enemmän kuin 200 ja alapaine suurempi kuin 130.

Äärimmäisen korkea verenpaine aiheuttaa aivoihin painetta, mikä johtaa usein pienten verisuonten vuotamiseen, selittää amerikkalaisen kansanterveystieteen professori Jagdish Khubchandan.

– Tämän tyyppinen päänsärky on yleensä sykkivää ja pahentuu rasituksen yhteydessä, Khubchandan sanoo Eat This, Not That -sivustolle.

Epätavallinen päänsärky antaa syyn mitata verenpaine. Mikäli arvot ovat epätavallisen korkealla, kannattaa pikimmiten olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Milloin päänsärystä pitää huolestua? Juttu jatkuu videon alla.

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
KATSO VIDEO: Milloin päänsärystä pitää huolestua?

3. Sekavuus ja huimaus

Hyvin korkeaan verenpaineeseen voi liittyä myös huimauksen tunnetta, mikä johtuu aivoihin kohdistuvasta liiallisesta paineesta sekä heikentyneestä verenkierrosta.

Huimaus kuuluu myös aivoverenkiertohäiriöiden oirekuvaan yhdessä voima- tai tuntoheikkouden, suupielen roikkumisen sekä puhe- ja näköhäiriöiden kanssa.

4. Näköhäiriöt

Korkea verenpaine rasittaa myös silmien verisuonia sekä hermoja, ja aiheuttaa yleisesti lieviä muutoksia silmänpohjassa. Verenpainetautiin voi liittyä näön heikkenemistä etenkin, mikäli verenpaine on ollut koholla pitkään tai nousee äkillisesti hyvin korkeaksi.

Kohonnut verenpaine on yhteydessä tyypin 2 diabetekseen, joka voi oireilla näköhäiriöinä. Kuten edellä mainittiin, voivat näköhäiriöt liittyä myös aivoverenkiertohäiriöihin, joiden riski kasvaa verenpainetaudin myötä.

Korkea verenpaine lisää muistisairauksien vaaraa – alla olevalla videolla kerrotaan, millaiset oireet voivat olla merkkejä dementiasta.

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO VIDEO:  Muistisairaudet pelottavat monia – tällaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin.

Lue myös:

    Uusimmat