Huimaako aamulla? Voi olla merkki tästä vakavasta sairaudesta

Aivoille sopivaa ruokaa? 7:47

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joita huimaa makuulta tai istuma-asennosta noustessa, on kohonnut riski sairastua muistisairauteen tai aivoinfarktiin.

Videolla kerrotaan, millaisella ruokavaliolla voi ehkäistä aivosairauksien syntymistä.

Kehon asennon muutoksiin liittyvä huimaus johtuu verenpaineen äkillisestä laskusta makuulta istumaan tai istumasta pystyyn noustessa. Ilmiö tunnetaan nimellä ortostaattinen huimaus.

Aiemmin ortostaattinen huimaus on yhdistetty sydäntauteihin. Nyt tutkijat halusivat selvittää, vaikuttaako se jotenkin aivosairauksiin, kertoo BBC.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiinkin, että ortostaattinen huimaus nostaa riskiä dementian kehittymiseen sekä aivoinfarktiin.

Huimaus noustessa nosti riskiä dementiaan ja aivoinfarktiin

Lääketieteellisen The American Academy of Neurology -seuran toimeenpanemassa tutkimuksessa tarkasteltiin 11 709 yhdysvaltalaista 25 vuoden ajan. Henkilöiden keski-ikä oli 54 vuotta.

Tutkimukseen osallistuneista 11 709 henkilöstä 1068 sairastui dementiaan ja 842 iskeemiseen aivoinfarktiin.

Niistä 10 527 osallistujasta, jotka eivät kärsineet ortostaattisesta huimauksesta tutkimuksen aikana, 9 prosenttia sairastui dementiaan ja 6,8 prosenttia aivoinfarktiin.

Ortostaattisesta huimauksesta tutkimuksen aikana kärsineistä 552 osallistujasta 12,5 prosenttia sairastui dementiaan ja 15,2 prosenttia aivoinfarktiin. 

Ortostaattinen huimaus näytti siis tutkimuksessa ennakoivan niin dementiaa kuin aivoinfarkteja. Kellään osallistujista ei ollut aiemmin esiintynyt sydänsairauksia tai aivoinfarkteja.

Verenpaine syytä käydä mittauttamassa säännöllisesti

Tutkimuksessa on heikot kohtansa: ortostaattista huimausta mitattiin osallistujilta vain tutkimuksen alussa. Se heikentää johtopäätösten pitävyyttä. Samaa mieltä on tutkimusta johtanut Andreea Rawlings Johns Hopkinsin yliopistosta.

Lisätutkimuksia vaaditaan, mutta niin tutkimuksen tekijät kuin lääkärit ovat yksimielisiä siitä, että ihmisten olisi syytä käydä mittauttamassa verenpaineensa säännöllisesti.

– Sydän- ja verisuonielimistöstä tulee pitää huolta dementiaa ehkäistäkseen oli verenpaine sitten matala tai korkea, BBC:n haastattelema dementiajärjestön johtaja, lääkäri Hilda Hayo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat