Terveellinen ruokavalio haltuun näillä vinkeillä

Terveellisen ruokavalion avulla mielialasi säilyy iloisena ja energisenä koko päivän. Monipuolisen ja proteiinipitoisen ruuan vaikutuksesta kiittää myös keho. Mitä kannattaa syödä ja mitä välttää? Ravintoterapeutti Amanda Ursell antaa seitsemän vinkkiä, joilla pääset alkuun.

Energiansaanti on hyvä pitää koko päivän ajan tasaisena.

– Se, mitä syöt, vaikuttaa myös fyysiseen olotilaasi, joten on tärkeää syödä säännöllisesti ja suunnitella ateriat ja välipalat etukäteen, Amanda Ursell neuvoo.

1. Luomumysli, hedelmäsalaatti kreikkalaisen jugurtin kera, kaksi uppomunaa, vähärasvainen latte banaanin kera (jos on kiire), maapähkinävoi tai vähärasvainen pekonisiivu täysjyväleivän päällä ovat kaikki hyviä aamupalavaihtoehtoja. Hitaasti sulavat ruuat vapauttavat kehoosi energiaa asteittain ja auttavat pitämään mielialasi tasaisena. Vältä muffinsseja, sokerisia aamupalamuroja, hillolla päällystettyjä croisantteja, muropatukoita ja makeita juomia. Ne sulavat nopeasti ja aiheuttavat verensokeriin äkkinäisen nousupiikin. Sitä seuraa pian verensokerin äkillinen laskeminen, josta tulee helposti veltto ja hidas olo.

2. Runsasproteiiniset ruuat ovat erinomainen lounas, sillä niiden ansoista tunnemme itsemme valppaammaksi. Vähärasvainen kana, palkokasvit, kalkkuna tai kala salaatin kera on hyvä lounas ja pitää mielen aktiivisena pitkälle iltapäivään. Älä jätä lounasta väliin ja napostele sen sijaan jotain pientä purtavaa. Tämä jättää sinut nälkäiseksi ja syöt todennäköisemmin illemmalla vähemmän terveellistä lohturuokaa.

3. Syö mahdollisimman paljon kauniita, kirkkaanvärisiä hedelmiä. Jotkut psykologit ovat sitä mieltä, että jo pelkästään katsellessamme vahvan punaisen, oranssin ja keltaisen värisiä hedelmiä, tulemme paremmalle tuulelle. Ottaen huomioon niiden vähäkalorisuuden ja sen, että ne ovat hyväksi kehollemme, on vaikea löytää sopivampaa energiaa antavaa välipalaa ruokahetkien välissä. Vältä kuitenkin värikkäitä ruokapaketteja, jotka kätkevät sisälleen epäterveellisiä runsassokerisia ja -rasvaisia välipaloja.

4. Illallisaika on pyhitetty ruualle, jonka tarkoituksena on auttaa meitä rauhoittumaan. Hiilihydraatin lähteet kuten riisi ja peruna nostavat hiukan niitä aivojen kemikaaleja, jotka auttavat rentoutumaan. Tämä on tärkeää, sillä kun heräät virkeänä, sinulla on hyvät mahdollisuudet aloittaa päivä hyväntuulisena. Vältä kofeiinipitoisia juomia ja alkoholia. Siinä missä kofeiini voi viedä sinulta yöunet, alkoholi voi häiritä tärkeää, voimaa antavaa syvän unen vaihetta.

5. Pidä huolta nesteytyksestä. Liian niukka veden juominen voi saada olosi äreäksi ja stressaantuneeksi. Tiedät saavasi riittävästi nestettä jos virtsasi on vaalean väristä. Vältä sokerisia juomia sekä liiallista smoothien, erikoiskahvien ja hedelmämehujen käyttöä. Kaikissa niissä on tarpeettomia lisäkaloreita.

6. Sisällytä ruokavalioosi tarpeeksi rautaa. Jos et saa tarpeeksi rautaa, saatat tuntea olosi voimattomaksi, stressaantuneeksi ja keskittymiskykysi herpaantuu. Hyviä raudanlähteitä ovat vähärasvaiset lihat ja kalat, kananmunat, palkokasvit kuten pavut ja herneet, kaurapuuro, kuivatut hedelmät, leipä ja pähkinät. Varo kuitenkin, ettet jämähdä syömään pelkästään kanaa, raejuustoa, vaaleaa kalaa ja kananmunia laihtumisen toivossa. Ne ovat kyllä vähärasvaisia, mutta niissä ei ole käytännössä lähes yhtään rautaa.

7. Anna itsesi herkutella vähän pitääksesi makeannälän kurissa – esimerkiksi vähärasvaisesta maidosta tehdyllä kaakaolla, vähärasvaisella suklaavanukkaalla, parilla palalla tummaa suklaata. Älä kiellä itseltäsi kokonaan lempiherkkuasi, sillä se voi masentaa ja johtaa lopulta valtavaan repsahdukseen.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Thesun.co.uk

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat