Terveellisen ruokavalion avulla mielialasi säilyy iloisena ja energisenä koko päivän. Monipuolisen ja proteiinipitoisen ruuan vaikutuksesta kiittää myös keho. Mitä kannattaa syödä ja mitä välttää? Ravintoterapeutti Amanda Ursell antaa seitsemän vinkkiä, joilla pääset alkuun.
Energiansaanti on hyvä pitää koko päivän ajan tasaisena.
– Se, mitä syöt, vaikuttaa myös fyysiseen olotilaasi, joten on tärkeää syödä säännöllisesti ja suunnitella ateriat ja välipalat etukäteen, Amanda Ursell neuvoo.
1. Luomumysli, hedelmäsalaatti kreikkalaisen jugurtin kera, kaksi uppomunaa, vähärasvainen latte banaanin kera (jos on kiire), maapähkinävoi tai vähärasvainen pekonisiivu täysjyväleivän päällä ovat kaikki hyviä aamupalavaihtoehtoja. Hitaasti sulavat ruuat vapauttavat kehoosi energiaa asteittain ja auttavat pitämään mielialasi tasaisena. Vältä muffinsseja, sokerisia aamupalamuroja, hillolla päällystettyjä croisantteja, muropatukoita ja makeita juomia. Ne sulavat nopeasti ja aiheuttavat verensokeriin äkkinäisen nousupiikin. Sitä seuraa pian verensokerin äkillinen laskeminen, josta tulee helposti veltto ja hidas olo.
2. Runsasproteiiniset ruuat ovat erinomainen lounas, sillä niiden ansoista tunnemme itsemme valppaammaksi. Vähärasvainen kana, palkokasvit, kalkkuna tai kala salaatin kera on hyvä lounas ja pitää mielen aktiivisena pitkälle iltapäivään. Älä jätä lounasta väliin ja napostele sen sijaan jotain pientä purtavaa. Tämä jättää sinut nälkäiseksi ja syöt todennäköisemmin illemmalla vähemmän terveellistä lohturuokaa.
3. Syö mahdollisimman paljon kauniita, kirkkaanvärisiä hedelmiä. Jotkut psykologit ovat sitä mieltä, että jo pelkästään katsellessamme vahvan punaisen, oranssin ja keltaisen värisiä hedelmiä, tulemme paremmalle tuulelle. Ottaen huomioon niiden vähäkalorisuuden ja sen, että ne ovat hyväksi kehollemme, on vaikea löytää sopivampaa energiaa antavaa välipalaa ruokahetkien välissä. Vältä kuitenkin värikkäitä ruokapaketteja, jotka kätkevät sisälleen epäterveellisiä runsassokerisia ja -rasvaisia välipaloja.
