Huh – ovatko tässä maailman ällöttävimmät ötökät?

Hyttyset, muurahaiset ja hämähäkit ovat peruskauraa näihin ötököihin verrattuna – vai mitä sanot esimerkiksi päänsä räjäyttävistä riesatermiiteistä, monesta oliosta kootusta portugalinsotalaivasta tai aivoja syövistä zombikärpäsistä.

Omituisten otusten ensyklopedia (Shcildts) kertoo hauskasti maailman erikoisimmista eläimistä. Lue, miten ihmeellinen maailmamme voikaan olla!

Kielensyöjätäi

Kielensyöjätäi kuulostaa inhottavalta, ja sitä se taatusti onkin: Se nimittäin ryömii toisen eläimen suuhun, irrottaa siltä ruumiinosan ja asettuu itse elämään osan huonona korvikkeena.

Omituisten otusten ensyklopedian mukaan planeettamme vastenmielisin elikko: äyriäinen ryömii kalan kiduksiin, asettuu sen suuhun ja iskee saksensa kalan kielen syrjään. Elin surkastuu vähitellen täin imiessä siitä veren ja sen myötä hapen, ravintoaineet ja kaiken muunkin.

On turha odottaa, että kielensyöjätäistä pääsee joskus eroon, sillä se on pysyvä – ja harvinaisen rasittava – kämppis.

Luuta syövä räkäkukka

Tämä kukka ei ole kaunis, eikä se ole edes kukka – se kuuluu nimittäin zombimatojen joukkoon ja käyttää ravinnokseen kuolleiden eläinten luita.

Merenpohjassa elävä luuta syövä räkäkukka hyödyntää raadot sen jälkeen, kun ravut ja hummerit ovat irrottaneet lihan luista – sen jälkeen se tarrautuu luuhun kiinni ja jää sojottamaan siihen paikalleen herkutellen rasvaisella luuytimellä.

Päänsä räjäyttävä riesatermiitti

Termiitit ovat tunnetusti jo riesoja sinänsä, ne nimittäin aiheuttavat vuosittain viiden miljoonan dollarin vahingot pelkästään USA:ssa.Harva tietää, että termiitit ovat todellisuudessa torakoita. Asia selvisi, kun muurahaisten sukulaisina pidettyjen termiittien dna:ta tutkittiin.

Riesatermiitti kuuluu eirtyisen sosiaalisiin torakoihin, jolla on jännittävä tapa puolustautua ryösteleviä muurahaisia vastaan: Se nimittäin räjäyttää päänsä tappaen näin itsensä. Jälkeensä se jättää tahmeaa mönjää, jonka läpi muurahaiset eivät pääse ja suojaa näin muita pesän asukkaita.

Portugalinsotalaiva

Erikoinen nimi ennustaa myös melko erikoista oliota: Portugalinsotalaiva koostuu neljästä erityyppisestä oliosta, jotka ovat kaikki keskenään melko hyödyttömiä, mutta yhdessä ne muodostavat tehokkaan tiimin.

Jokainen luomukseen kuuluva eläin on meduusa tai polyyppi: on rakkoeläimiä, jotka muodostavat purjeen, polttiaseläimiä, jotka huolehtivat saalistamisesta, vatsaeläimiä, jotka sulattavat ruoan ja lisääntymisotuksia, jotka huolehtivat, että meressä seilaa myös muita portugalinlaivoja.

Portugalinsotalaivat ovat sosiaalisia ja tulevat mainiosti toimeen muiden kaltaistensa kanssa. Yhdessä ne muodostavat tuhansissa laskettavia, näyttäviä parvia: Jokaisella voi olla jopa 50-metrinen laahus, joka on täynnä tappavia polttiaissoluja, jotka voivat tappaa jopa ihmisen.

Nerokasta, eikö totta?

Zombikärpänen

Zombikärpänen on nimensä veroinen eläin – se nimittäin haluaa syödä aivoja.

Muurahaisten aivoilla mässäilevä kärpänen pomppaa pahaa-aavistamattoman muurahaisen selkään ja iskee sitä munanasettimellaan, jonka jälkeen se tuikkaa munansa muuraiseen. Munasta kehittyy toukka, joka syö muurahaisen aivot.

Ihmeellistä kyllä, muurahainen on tämän jälkeen vielä kunnossa muutamia viikkoja, vaikka sen aivotoiminta ei olekaan kovin nopeaa. Pää irtoaa muutamia viikkoja sen jälkeen, kun aivot on syöty.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja