HS:n ex-päätoimittaja Janne Virkkunen: Alexander Stubbin puheet harkitsemattomia

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen arvostelee eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin käytöstä Pohjoismaiden neuvostossa.

Alexander Stubbin sanomiset Pohjoismaiden neuvoston Kööpenhaminan kokouksessa nousivat marraskuun alussa otsikoihin. Stubb oli ilmaissut kokouksen päätyttyä kyllästymistään suomalaiskollegoille naisen alapäätä kuvaavin kirosanoin. Viesti oli, ettei voisi vähempää kiinnostaa.

– Ne sanat olivat kovasti harkitsemattomia. Pohjoismaisella yhteistyöllä on Suomelle iso arvo, eikä sitä pitäisi vähätellä, Janne Virkkunen sanoo.

– Ylipäätänsä maidemme välisen yhteistyön arvostus on pudonnut eurooppalaisen yhteistyön käveltyä sen yli, mikä on sääli. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska muodostavat luontevan blokin, ja samankaltaisten yhteiskuntien kannattaisi vetää yhtä köyttä.

Suomi ja Ruotsi puolustusyhteistyöhön

Kaikesta huolimatta Virkkunen myös ymmärtää Stubbia.

– Kokous oli ilmeisesti ollut aika tylsä, ja Stubb olisi varmaan mieluummin ottanut ykkösministerin pestin kuin tämän nykyisen. Uskon silti, että hän löytää vielä paikkansa.

Virkkuselta löytyy ideoita yhteisen köyden vetämiseen.

– Suomen ja Ruotsin kannattaisi tehdä puolustusyhteistyötä. Arktisten alueiden luonnonvaroja voisi hyödyntää yhdessä. Lisäksi Pohjoismaat voisivat likeisyytensä ansiosta säästää edustuksessa. Tarvitsemme EU:ssa kavereita nimenomaan sen takia, että unionin yli on vaikea tehdä mitään, Virkkunen sanoo.

Piia Simola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat