Kolmas koronarokotekierros aloitetaan immuunipuutteisille HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa – THL ohjeistanut kuntia asiasta, STM näyttää vihreää valoa

15 000 rokoteannoksen viimeinen käyttöpäivä ensi viikolla – kolmansia annoksia kiirehditään 3:51
15 000 rokoteannoksen viimeinen käyttöpäivä ensi viikolla – kolmansia annoksia kiirehditään.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo aloittavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaisesti kolmansien koronarokoteannosten antamisen niille 12 vuotta täyttäneille, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan THL ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ovat todenneet, että kolmansien rokoteannosten antaminen voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo STT:lle, että THL ohjeisti kuntia asiasta eilen illalla.

THL:n ohjeistuksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan muun muassa elinsiirto- ja dialyysipotilaat sekä synnynnäisen immuunipuutoksen omaavat ihmiset. Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

HUSilla vanhenee rokotteita käsiin

Aiemmin tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoi, että se aloittaa kolmannen koronarokotteen antamisen immuunipuutteisille henkilöille ja sote-henkilöstölle vanhenemassa olevasta Modernan rokote-erästä.

Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä HUS ja kunnat päättivät eilen käynnistää kolmansien rokoteannosten antamisen heti ennen asetuksen voimaantuloa, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saataisiin käytettyä. 

Ryhmän puheenjohtajan ja vs. johtajaylilääkärin Jari Petäjän mukaan rokottamiselle saatiin suullinen lupa STM:stä.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoo taas Helsingin Sanomille STM:n todenneen, että valtioneuvoston asetuksen puitteissa kolmansia rokoteannoksia voidaan antaa vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville ja rokottaminen voi alkaa koko maassa heti.

HUSin vanhenevia rokotteita annetaan myös terveydenhuollon henkilöstölle

HUSissa vanhenevasta rokote-erästä pyrittiin ensisijaisesti antamaan ensimmäisiä ja toisia koronarokoteannoksia, mutta varastossa on edelleen 15 000 Modernan koronavirusrokotetta, joiden viimeinen käyttöpäivä on 22. syyskuuta.

Jari Petäjän mukaan paine aloittaa kolmansien rokotteiden antaminen kasvoi, kun suuren rokote-erän vanhenemispäivä lähestyi lähestymistään.

– Tavoite on ilman muuta saada jokainen rokoteannos menemään, mutta tämä on ihan teknisesti todella vaativa harjoitus saada ne kaikki kulumaan, Jari Petäjä kertoo STT:lle.

Petäjä arvelee, ettei kaikkia annoksia ehditä käyttämään ennen 22. päivää eli ensi viikon keskiviikkoa.

Petäjän mukaan immuunipuutteisten lisäksi rokotteita annetaan terveydenhuollon kantokyvyn kannalta kriittisimmille henkilöstöryhmille.

– (Näitä) ovat esimerkiksi teho-osastojen henkilökunta kokonaisuudessaan ja leikkausosastojen henkilökunta kokonaisuudessaan ja monien muiden alueiden henkilöstö, Petäjä kertoo.

Petäjän mukaan näihin ryhmiin kuuluu HUSin alueella kymmeniä tuhansia henkilöitä.

Tiedotteen mukaan kunnat tiedottavat immuunipuutteisten henkilöiden rokotuksista sekä sisäisesti oman sote-henkilökuntansa rokotuksista. HUS rokottaa oman henkilökuntansa.

Lue myös:

    Uusimmat