HUS aloittaa kolmannen koronarokotuskierroksen heti – tarkoituksena on estää rokotteita vanhenemasta

3:51
15 000 rokoteannoksen viimeinen käyttöpäivä ensi viikolla – kolmansia annoksia kiirehditään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella aloitetaan kolmannen koronavirusrokotteen antaminen vanhenemassa olevasta rokote-erästä. Aluksi rokote annetaan immuunipuutteista kärsiville ja sote-henkilöstölle.

HUS päätti Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä yhdessä kuntien kanssa käynnistää kolmansien koronavirusrokoteannosten antamisen heti, eli jo ennen asetuksen voimaan tuloa, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saadaan hyödynnetyksi.

Suullinen lupa saatu

Kolmas rokote annetaan Modernan rokotteilla niille immuunipuutteisille, jotka pystytään tavoittamaan käytettävissä olevan ajan puitteissa. Lisäksi rokotteita annetaan koronaviruspotilaita hoitavalle sote-henkilöstölle, jotka saivat rokotteen ensimmäiset annokset kolmen viikon väliajalla vuoden alussa.

– Kolmannen rokotuskierroksen käynnistäminen ennen asetuksen voimaan tuloa on poikkeuksellista, mutta katsoimme, että rokotteiden vanheneminen on riittävä peruste tähän ratkaisuun. Olemme olleet yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön ja saaneet suullisen luvan, alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jari Petäjä kertoo.

Tehty aktiivisesti työtä rokotteiden vanhenemisen välttämiseksi

HUSissa on tiedotteen mukaan tehty jo tätä ennen aktiivisesti töitä vanhenemassa olevan rokote-erän hyödyntämiseksi ensimmäisinä ja toisina rokoteannoksina. 

Rokotteita on tarjottu kunnille, yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja puolustusvoimille. 

– Osa rokotteista onkin saatu jaettua kuntiin, mutta edelleen HUS Apteekin varastossa on noin 15 000 Modernan koronavirusrokotetta, jonka viimeinen käyttöpäivä on 22.9.2021, tiedotteessa kerrotaan.

HUSissa toivotaan pikaista päätöstä kolmannen rokotuskierroksen käynnistämisestä, jotta rokotuksia voidaan tämän rokote-erän käytön jälkeen jatkaa. 

2:29
Monet valtiot olivat jo kuun alussa päättäneet kolmannen koronarokotteen tarjoamisesta väestölle.

Ei hidasta ensimmäisiä eikä toisia rokotuksia

Rokotteiden saatavuus on Uudellamaalla erinomainen, eli nyt tehty päätös ei hidasta alueen asukkaiden ensimmäisiä tai toisia rokoteannoksia.

Kunnat tiedottavat immuunipuuteisten henkilöiden rokotuksista sekä sisäisesti oman sote-henkilökuntansa rokotuksista. HUS rokottaa oman henkilökuntansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja