HS: Järjestyksenvalvojien valvonnassa puutteita, monilla lupa pysyy voimassa väkivaltarikoksista huolimatta

Poliisi ei läheskään aina peruuta järjestyksenvalvojan lupaa, vaikka tämä olisi syyllistynyt rikokseen, kertoo Helsingin Sanomien selvitys.

Osa järjestyksenvalvojista oli saanut luvan, vaikka heidät oli jo tuomittu esimerkiksi väkivaltarikoksista. Osan lupa pysyi voimassa tuoreesta tuomiosta huolimatta. Edes tuomio murhan yrityksestä ei aina vienyt lupaa.

HS kävi läpi vuonna 2014 järjestyksenvalvojaluvan saaneiden 6 431 henkilön rikostaustan. Heistä 96 on tuomittu rikoksista, jotka ovat selvästi ristiriidassa yleisten lupaperiaatteiden kanssa.

Lupia ei saada tarkistetuksi riittävän usein

Tulosta selittää ainakin se, että luvat tarkistetaan liian harvoin. Vakavista rikoksista tuomituillakin lupa voi olla voimassa vielä vuosia tuomion jälkeen.

Lupa on voimassa viisi vuotta. Usein tuomitut narahtavat lupaa uusiessa, mutta eivät aina. Poliisilaitos voi evätä tai peruuttaa luvan, jos henkilö ei enää täytä sen edellytyksiä.

Poliisiylitarkastaja Marko Rahikainen Poliisihallituksesta arvioi ongelman olevan siinä, että peruspoliisityö ontuu. Tarvittavat tarkistukset ovat usein jääneet tekemättä.

Lue myös:

    Uusimmat