Hotellihinnat ovat nousussa maailmanlaajuisesti

Matkaajien maksamat hotellihinnat kautta maailman nousivat neljä prosenttia vuoden 2014 ensimmäisen puoliskon aikana.

Hotellihuoneesta maksettu keskimääräinen hinta kohosi neljällä prosentilla vertailtaessa vuosien 2014 ja 2013 ensipuoliskoja. Tämä käy ilmi Hotels.com:n viimeisimmästä hotellien hintoja vertailevasta raportista.

Hintojen nousu johtunee eritoten Euroopassa nähdystä taloudellisen tilanteen toipumisesta ja kuluttajien lisääntyneestä ja myös matkailuun ohjautuneesta kulutuksesta.

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue tekivät molemmat ennätyslukemia. Karibian alue saavutti suurimman suhteellisen kasvun kuudella prosentilla. 

Kahden markkina-alueen indeksi nousi viidellä prosentilla: Euroopan ja Lähi-idän alueelle tämä oli selkein kasvu kuuteen vuoteen, kun taas Pohjois-Amerikan tuloksia nosti erityisesti Yhdysvaltojen kehitys.  Smith Travel Researchin tietojen mukaan Yhdysvalloissa saavutettiin kesäkuussa vuosisadan suurimmat hotellivierasmäärät.

Urheilutapahtumat ja levottomuudet näkyvät hinnoissa

Aasian ja Tyynenmeren alueen indeksilukema ei tällä jaksolla noussut tai laskenut. Erityisesti Aasia tarjosi matkaajille edelleen tilaisuuksia edulliseen yöpymiseen; Australiaan suuntaaville hintoja puolestaan laski heikentynyt Australian dollari.

– Yleisen taloustilanteen kohentumisen lisäksi hintakehitykseen on havaittavissa kolme erityistä syytä. Valuuttojen arvovaihteluilla oli suuri rooli siinä, nousivatko vai laskivatko hinnat monille ulkomaan matkaajille. Erityisesti britit hyötyivät siitä, että punta piti arvonsa hyvin suhteessa ennestään heikompiin valuuttoihin tai myös vahvistui suhteessa toisiin, sanoo Hotels.comin pääjohtaja Johan Svanström.

Levottomuudet monilla turismin avainmarkkinoilla vuoden alkupuoliskolla vaikuttivat myös vierailijamääriin. Tästä johtuen hinnat putosivat erityisesti Egyptissä ja Turkissa, vaikkakin tällä kehityksellä oli myönteinen vaikutus eritoten espanjalaiseen turismiin.

Lisäksi suuret urheilutapahtumat ajoittuivat vuoden ensipuoliskolle: Sotshissa ja Brasiliassa majoituksesta maksetut hinnat luonnollisesti kohosivat talviolympialaisten ja jalkapallon MM-kisojen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat