Finnairin toimitusjohtaja lupaa, ettei yhtiö ole ensi vuonna vertailussa Euroopan huonoin lentoyhtiö.
Vuoden ensimmäisen puoliskon työtaistelutoimet ja niiden aiheuttamat haitat matkustajille ovat kolhineet Finnairin mainetta. Saksalaisen Flightrightin tuoreessa vertailussa Finnair listattiin Euroopan huonoimmaksi lentoyhtiöksi.
Finnairin toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että kyselyn tulos ei tietenkään miellytä.
– Sen voin luvata, että ensi vuonna vastaavalla periodilla emme kyseisellä sijalla ole, hän vakuutti.
Lue myös: Finnair listattiin Euroopan huonoimmaksi lentoyhtiöksi
Kuusiston mukaan yhtiön tehtävä on nyt keskittyä asiakkaiden luottamuksen ja uskon palauttamiseen Finnairiin.
Haastava alkuvuosi
Myös Inderesin analyytikko Kaisa Vanha-Perttula uskoo, että yhtiö panostaa asiakkaiden luottamuksen palauttamiseen. Hänen arvionsa mukaan Finnairille ei ole aiheutumassa pidempiaikaista mainehaittaa.
– Tilanne voi hetkellisesti vaikuttaa asiakkaiden ostopäätöksiin, ja luottamuksen palauttaminen edellyttääkin yhtiöltä konkreettisia toimia. Pidemmällä aikavälillä en olisi tästä kuitenkaan kovin huolissani, Vanha-Perttula
– Positiivista oli myös ennakkoon saatujen lentolipputulojen kasvu toisella neljänneksellä vertailukauteen nähden. Lisäksi melko viileä ja sateinen alkukesä Suomessa on todennäköisesti lisännyt suomalaisten matkustusintoa.
Lue myös: Finnair sukeltaa tulosjulkistuksen jälkeen
Finnairin toisen neljänneksen luvut eivät yltäneet analyytikkojen odotuksiin.
– Finnairin alkuvuosi oli työtaistelutoimien ja muutamien kustannuserien nousun takia erittäin vaikea. Pitkittyneet työtaistelutoimet ovat hankaloittaneet yhtiön operatiivista liiketoimintaa, minkä myötä myös toisen kvartaalin numerot jäivät hyvin vaatimattomiksi, Vanha-Perttula sanoi.
Finnair joutui perumaan toisella neljänneksellä yli 1 300 lentoa.
Yhtiön mukaan pitkittyneiden työtaistelutoimien välitön negatiivinen vaikutus toisen vuosineljänneksen liikevaihtoon oli noin 41 miljoonaa euroa, muihin liiketoiminnan tuottoihin noin 10 miljoonaa euroa ja vertailukelpoiseen liiketulokseen noin 29 miljoonaa euroa.
Lue myös: Lentoliikenteen lakot ohi – nyt puhuu Finnair
Viime vuoden vastaavan jakson 43,6 miljoonan euron vertailukelpoinen liiketulos oli tämän vuoden toisella neljänneksellä kutistunut vain 10,3 miljoonaan euroon.
Ensimmäisellä vuosipuoliskolla lakot painoivat liikevaihtoa noin 72 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 51 miljoonaa euroa. Heinäkuulle osuneet lakkopäivät näkyvät vielä kolmannen neljänneksen luvuissa.
Pohjois-Amerikka ei yltänyt odotuksiin
Lakkojen lisäksi Finnair kärsi odotettua matalammasta Pohjois-Amerikan kysynnästä.
Matkustajamäärä reiteillä on kasvanut, mutta ei samaa tahtia kuin kapasiteettia on kasvatettu. Lentojen täyttöasteet ovat olleet aiempaa matalammat.
– Finnair on kuluvan vuoden aikana panostanut kapasiteetin kasvun lisäämiseen Pohjois-Amerikan liikenteessä. Vielä viime vuoden lopussa markkina veti todella hyvin, mutta kuluvan vuoden aikana yleiset epävarmuustekijät markkinoilla ovat kasvaneet. Tämä on heijastunut negatiivisesti alueen lentojen kysyntään, Vanha-Perttula sanoi.
Hänen arvionsa mukaan Finnairin strategia nojaa jatkossa historiallista Aasia-vetoista strategiaa tasapainoisempaan maantieteelliseen verkostoon.
Vaikka Venäjän ylilentokielto vaikuttaa Finnairin kaukolentoihin Aasiassa, esimerkiksi Japanin reittejä on lisätty, ja lennot tuntuvat vetävän.