Mainos

Hopeat kattauksessa

Toimittaja Hanna Sumari tutustui pöytähopeiden valmistukseen, malleihin ja puhdistukseen Kultakeskuksen Tiina Kanervon kanssa.

Erilaisia malleja on useita ja ruokakulttuurimme muokkaa myös pöytähopeiden valikoimaa. Hopeisten ruokailuvälineiden mallit eivät uusiudu tiuhaan tahtiin vaan paljolti käsityönä tehtäviä aterimia voidaan kerätä vuosia pelkäämättä että omaa sarjaa ei kohta kaupoista löydy.

Monille rakas ja tuttu on Chippendale, johon kuuluu lähes 80 osaa. Joukkoon kuuluu myös arkiselta tuntuvia esineitä, kuten erilaiset juustohöylät. Erikoisempia esineitä ovat hummerihaarukka ja jopa pitkäpiikkinen perunahaarukka.

Tyylikäs Tähkä sarja on 50-vuotias. Sen on suunnitellut Mauno Honkanen, joka oli Wirkkalan oppilas ja Suomen huomattavimpia hopean taitajia. Myös Tähkä-sarja on laaja siihen saa vähän erikoisempiakin tuotteita, kaikkiaan osia on 50 kappaletta.

Aino- sarjan kuvioaihe on alkuperältään rauta-ajalta saakka. Muotoilija Kaija Österlund sovelsi kalevalaisen rannerenkaan ornamentiikkaa modernin hopealusikan varteen 1960-luvulla.

Pohjois-Suomessa suosittu sarja on nimeltään Torniojokilaakso. Sen vartta koristaa käsin kaiverrettu vanamo.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat hopeat, sekä aterimet että koriste-esineet ovat kuitenkin design maailmassa aivan omaa luokkaansa. Niiden käsin piirretyt mallipiirustukset saa kylmät väreet kipittämään pitkin selkäpiitä. Tuntuu kuin voisi koskettaa historiaa.

Pöytähopeiden paras säilytyspaikka on ostopakkaus, erikseen myytävä puulaatikko tai kangaskäärö. Hopeiden puhdistus tapahtuu hopeiden puhdistukseen erityisesti suunnitelluilla aineilla. Kätevä tapa on "kylpy", jossa puhdistettava esine upotetaan hetkeksi puhdistusaineeseen.

Kylpyyn eivät mahdu kaikenkokoiset esineet, joten tarjolla on myös sienen kanssa käytettäviä puhdistusaineita. Puhdistuksen aluksi hopeaesine kastellaan aina ensin. Sen jälkeen sieneen otetaan pieni määrä puhdistusainetta ja hangataan hopea hohtavaksi. Sitten esine vielä huuhdotaan runsaalla vedellä ilman tiskiainetta. Lopuksi esine kuivataan huolellisesti.

www.kultakeskus.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.