Homoseksuaalisuuden syntyä selvittänyt suomalaistutkija on saanut rajuakin palautetta – "Samanlainen ominaisuus kuin silmien väri"

1:32

Naisten miehiä joustavampi seksuaalisuus oli yksi syy siihen, miksi tutkijat kiinnostuivat selvittämään, miten äidin hormonit vaikuttavat tyttöjen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Turun yliopiston evoluutiobiologian ja -psykologian dosentti Markus J. Rantala asettaa sanansa varoen.

– Tämä on aihe, josta voi saada tappouhkauksia, Rantala sanoo vakavana.

Rantala, Aucklandin yliopiston Severi Luoto sekä Tarton yliopiston Indrikis Krams loivat yhdessä teorian butch - ja femme-lesbouden synnystä. Artikkeli julkaistiin Archives of Sexual Behavior -lehdessä sekä medioista ensimmäisenä Helsingin Sanomissa.

– Useat tutkijat ovat viime vuosina huomanneet, että kun naiset laitetaan kiinni laitteisiin, jotka tutkivat silmänliikettä ja laitteisiin, jotka tutkivat kiihottumista, niin jostain syystä aika suuri osa naisista kiihottuu toisista naisista, Rantala kertoo.

– Jos miehet laitetaan kiinni samoihin laitteisiin, niin huomataan, että heteromiehet eivät reagoi toisten miesten alastonkuviin mitenkään. Homoseksuaaliset miehet reagoivat. Jännä, että sukupuolten välillä on tällainen ero.

Tämä oli myös yksi syy, miksi tutkijat kiinnostuivat aiheesta alunperin.

Hormonit vaikuttaa jo kohdussa

6-8 viikon iässä sikiön aivot muovautuvat joko miehen tai naisen aivoiksi riippuen hormonialtistuksesta.

– Jos sikiö altistuu testosteronille, sille kehittyy miesmäiset aivot. Jos ei altistu testosteronille, muodostuu naismaisemmat aivot. Homma menee monimutkaisesti sen takia, että testosteroni aivoissa aromatisoituu eli muuttuu estrogeeniksi.

– Jos sikiö altistuu jostain syytä voimakkaalle estrogeenitasolle, niin se maskulinisoi aivon osa-alueen, joka säätelee seksuaalista kiinnostusta, mutta feminisoi muun vartalon. Tuloksena on henkilö, joka on hyvin naisellinen, mutta kiinnostunut toisista naisista.

Eli jos tyttösikiö saa yliannoksen estrogeeniä, hänestä tulee femme-lesbo. 

– Vastaavasti, jos tyttösikiö altistuu testosteronille, niin se maskunilisoi aivot eli saa kiinnostumaan naisista, mutta samalla maskunilisoi muun vartalon ja muut osat aivoja. Butch-tyypit usein pärjäävät kilpaurheilussa paremmin kuin femme-tyypin homoseksuaalit, Markus J. Rantala selittää.

– Vaikka artikkelissa puhumme butch- ja femme-tyypeistä, niin me emme missään vaiheessa sano, että homoseksuaaliset naiset olisivat vain nämä ääripäät, vaan he ovat jatkumo. Toinen ääripää on hyvin maskuliininen ja toinen hyvin feminiininen ja tältä väliltä löytyy kaikkea mahdollista.

Hormonialtistuksen vaikutus kaksosiin?

– Osalla kaksosista on yhteinen istukka ja osalla erillisistukka. Tuolloin hormoniympäristö voi olla hieman erilainen. Näemme esimerkiksi identtisten kaksosmiesten kohdalla, että jos toinen on homoseksuaali, niin on 50 prosentin todennäköisyys, että toinenkin on homoseksuaali.

– Tähän vaikuttavat myös geenit. Ne vaikuttavat äidin hormonitoimintaan, mutta myös sitä kautta, että aivoissa on reseptoreita ja osa ihmisistä on herkempiä testosteronille ja osa estrogeenille.

Toiset taas eivät ole herkkiä eli kaikki tyttölapset eivät välttämättä tule homoseksuaaleiksi, vaikka altistuisivatkin isommalle testosteronitasolle.

Vältä meikkaamista raskausaikana 

Markus J. Rantala sanoo, että raskaana olevat voivat vaikuttaa paljonkin hormonitasoihin.

– Terveellinen elämäntapa vaikuttaa positiivisesti näihin sukupuolihormonitasoihin ja stressi on haitallinen. Kannattaa pyrkiä elämään stressitöntä elämää ja kannattaa välttää estrogeeninmatkijoita.

– Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että miesten sperman laatu on heikentynyt. Se todennäköisesti johtuu siitä, että raskaana olevat naiset altistuvat kemikaaleille, jotka muuttavat hormonitoimintaa.

Mitä estrogeeninmatkijat sitten ovat?

– Ne ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka lukkiutuvat aivojen hypotalamuksen estrogeenireseptoriin ja saavat aikaan saman vaikutuksen kuin oikea estrogeeni. Niitä on kosmetiikassa ja monet ympäristömyrkyt toimivat estrogeeninmatkijan kaltaisesti. Myös muovista tulee yhdisteitä, jotka toimivat estrogeeninmatkijoina.

– Itse suosittelisin raskaana olevia välttämään meikkaamista ja kaikkia tällaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat sikiöön.

Markus J. Rantala on yllättynyt, että seksuaalivähemmistöjen suhtautuminen teoriaan on ollut myös negatiivista.

– Monet ihmiset vastustavat homoseksuaaleja ja se kielletään, koska kuvitellaan, ettei se ole oma valinta. Nyt tuodaan esille, että se on synnynnäinen ominaisuus, johon ei enää voi vaikuttaa. Tämän pitäisi parantaa seksuaalivähemmistöjen asemaa, koska se on käytännössä samanlainen ominaisuus kuin silmien väri. Siihenkään ei voi mitenkään vaikuttaa.

7:14

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja