Hollywoodin pukusuunnittelija odottaa värikästä Oscar-gaalaa

– Oscar-gaala on kaikista palkintotilaisuuksista elegantein. Niinpä puvun on oltava klassisen elegantti, mutta samalla myös säväyttävä, kertoo Hollywoodin filmi- ja tv-teollisuudessa pukusuunnittelijana toimiva suomalainen Susanna Puisto.

Hollywoodin filmi- ja tv-teollisuudessa pukusuunnittelijana toimiva Susanna Puisto on vaatettanut suuria tähtiä, kuten Michael Douglas, Leonardo DiCaprio ja ja Faye Dunaway. Tällä hetkellä hän puvustaa Dana Delaneyn tähdittämän tv-sarjan Body of Proof näyttelijöitä.

Oscarit ovat Hollywoodin arvostetuin palkintogaala. Ne päättävät samalla pitkän, joulukuussa alkaneen palkintotilaisuuksien sesongin. Takana ovat mm. Emmy, Golden Globe ja SAG-Awards -gaalat.

Oscar-puku merkitsee

Oscar-puvun valinnassa saa olla tarkkana – se ei saa olla liian seksikäs, muttei liian peittäväkään.

– Oscar-gaala on kaikista palkintotilaisuuksista elegantein. Niinpä puvun on oltava klassisen elegantti, mutta samalla myös säväyttävä. On klassisia merenneitopukuja ja prinsessa-lookia, jossa on leveämpi, isompi hame, Susanna kuvailee.

Moni tähti on Oscareihin mennessä rampannut ainakin puolessa tusinassa muussa gaalassa, mutta jokaiseen on tultava eri puvussa.

– Kaikilla tähdillä on stylistit, jotka pukevat heidät näihin eri seremonioihin. Designer pitää valita ajoissa ja varmistaa, että kenelläkään muulla ei ole samaa pukua. Siitä pitää huolen designereiden pr-osasto.

Kukaan ei korvaa näyttelijälle pukuhässäkkään kuluvaa aikaa – sen katsotaan olevan osa hänen työtään. Itse tähden ei sentään tarvitse kustantaa kymmenien tuhansien arvoisia pukuja. Designerit lainaavat ne Oscar-gaalaan, koska se on heille hyvää mainosta. Varsinkin vähemmän tunnetulle näyttelijälle tilanteen tekee haastatavaksi se, että kaikki kilvoittelevat samojen huippusuunnittelijoiden, kuten Chanelin ja Diorin iltapuvuista.

– Yritin taannoin puvustaa Dana Delaneyn irlantilaisiin Oscareihin, mutta kaikki puvut oli jo varattu Charlize Theronin ja Julia Robertsin kaltaisille supertähdille. Niinpä Dana päätyi käyttämään omaa pukuaan, Susanna naurahtaa.

Väriä luvassa

Oscareista saattaa tulla värikkäimmät pitkään aikaan.

– Uskon, että Oscareissa tullaan näkemään aika paljon väriä. Kevään muotivärit ovat kirkkaita. On koboltinsinistä, oranssia, keltaista, vihreää, jopa neonvärejä – todella värikästä, muistuttaa 80-lukua. Peplumit ovat nyt muodissa – ne ovat kaksikerroksisia hameita, joita voi pitää myös housujen päällä tai puserona.

Tähdille satelee lahjakasseja ja ilmaiskrääsää

Oscarien aikaan Hollywood kuhisee myös erilaisia oheistapahtumia.

– Koko awards-sesongin aikana eri firmat järjestävät ympäri LA:ta gifting sweepejä, joissa tähdille, stylisteille ja muille kauneusalan ammattilaisille annetaan ilmaistuotteita ja -hoitoja. Olen itsekin käynyt niissä. Yhdestäkin sai ilmaisen botox-käsittelyn ja hampaiden valkaisun. Kaikki D-listan näyttelijät käyvät hakemassa näistä tilaisuuksista ilmaista krääsää. Tähti kuvataan tilaisuuksissa tuotteen kanssa, mikä on oivaa mainosta valmistajalle.

Kaikki ehdokkaat saavat myös arvokkaan lahjakassin, jossa on elektroniikkaa, kelloja, koruja ja ihonhoitotuotteita. Tänä vuonna verottaja iskee ensi kertaa kassin saajiin.

Millaisia sisäpiirin niksit ovat?

Sunnuntaina tähti viimeistellään suurta päivää varten. Susanna tietää kaikki sisäpiirin niksit.

– Pukuihin tehdään viime hetken muutoksia. Kaiken on sovittava täydellisesti – puku, kengät ja jalokivet. Kun kaikki on valmista, asu teipataan päälle peruukkiteipillä, jottei mitään vilautuksia pääse vahingossa tapahtumaan. Jos pukusuunnittelija epäonnistuu, kritiikki seuraavana päivänä on murhaavaa.

Susanna Puisto aikoo seurata Oscareita kotonaan Los Angelesissa kaveriporukalla pikku naposteltavan ja sampanjan kera.

– Tykkään itse palkintojen jakoa enemmän enemmän red carpetista. Siellä voi tulla yllätyksiä – ja toivottavasti joitain katastrofejakin!


MTV3/Helmi

Teksti: Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Kuvat: Jonny Kahleyn ja Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja