Hollywood-palkittu suomalaisprofessori hämmästyi: En tiennyt olevani ehdolla

Aalto-yliopiston professori Ville Pulkki yllättyi toden teolla, kun hän kuuli saavansa palkinnon elokuvaäänitekniikkaan liittyvästä työstään.

Pulkki vastaanottaa ensi kuussa SMPTE:n (The Society of Motion Picture and Television Engineers) myöntämän Samuel L. Warner -muistomitalin elokuvien äänitekniikan edistämiseksi tehdystä työstä. 

Pulkki on kehittänyt menetelmiä monikanavaisten kaiutinjärjestelmien käyttämiseksi.

Pulkki liitetään palkinnon myötä kovatasoiseen joukkoon, sillä Samuel L. Warner - mitalin ovat aiemmin saaneet muun muassa äänielokuvan keksijä Earl I. Sponable, Dolby Surroundin kehittäjä Ray Dolby ja THX-laatujärjestelmän kehittäjä Tomlinson Holman

Pulkki kertoo MTV Uutisille, että tunnustus tuntuu äänialan ammattilaisesta uskomattomalta.

– Lähdin tähän alunperin liikkeelle aivan sattumalta Teknillisen korkeakoulun ja Sibeliusakatemian yhteisprojektin kautta. Joskus sitä törmää matalalla roikkuneeseen hedelmään, ja minä ymmärsin sen mehukkuuden.

Pulkki kertoo, että vähitellen hänen äänenkäsittelyyn kehittämänsä koodi alkoi yleistyä. Hän oli myös auttamassa eri tahoja innovaationsa käytössä ja soveltamisessa. 

– Ääniteknologian alalla minut kyllä tunnetaan, mutta tämä palkinto osoittaa suurelle yleisölle sen, että tekemäni juttu on oikeasti ollut hyvä.

Mysteeri on kuitenkin se, kuka on alun perin ehdottanut Pulkkia palkinnonsaajaksi.

– Tiedän kyllä, että kehittämäni teknologia on edennyt alan piireissä, mutta en lainkaan tiedä, kuka on minua esittänyt palkinnonsaajaksi. Asiasta vain tipahti minulle yhtäkkiä sähköpostia, kummastelee Pulkki.

Punaista mattoa pitkin palkittavaksi George Lucasin kanssa

Samaiseen palkintotilaisuuteen Pulkin kanssa osallistuu myös elokuvaguru George Lucas, joka niin ikään palkitaan työstään. 

– Kyseessä on illallistapahtuma, johon kävellään punaista mattoa pitkin. Tilaisuudessa minun on tarkoitus pitää muutaman minuutin kiitospuhe. Kenties siinä tulee käteltyä itse Lucasiakin, pohtii Pulkki.

Lue myös:

    Uusimmat