Hollanti keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön

Suomi jatkaa Astra Zenecalla rokottamista – Tanskan keskeytyspäätös ei vaikuta 1:31
Suomi jatkaa Astra Zenecalla rokottamista.

Hollannissa terveysviranomaiset ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön kahdeksi viikoksi.

Viranomaiset kertoivat syyksi mahdolliset sivuvaikutukset, joista on raportoitu Tanskassa ja Norjassa. Muutamat maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia. 

Terveysministeriön tiedotteessa sanottiin, että käyttö keskeytetään varotoimena siksi aikaa, kun rokotetta tutkitaan lisää.

Ministeriöstä kerrotaan, että Tanskan ja Norjan kaltaisia tapauksia ei ole todettu Hollannissa. Ministeriöstä kuitenkin kehotetaan rokotteen saaneita ottamaan yhteyttä lääkäriinsä, jos kolmen päivän sisällä rokotuksesta ilmenee odottamattomia sivuoireita.

Brittilehti Guardianin mukaan Hollannissa joudutaan perumaan 43  000 rokotusaikaa viranomaisten keskeytyspäätöksen takia. 

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, ettei rokotteen käytön lopettamiseen ole mitään syytä. Euroopan lääkevirasto on linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan toistaiseksi.

Guardian kirjoittaa uutistoimisto Reutersiin viitaten Astra Zeneca kertoneen sunnuntaina, että turvallisuusdatasta ei ole löydetty yhteyttä rokotteen ja veritulppariskin välillä.

Yhtiön arvioissa tarkasteltiin 17:ää miljoonaa Britanniassa ja Euroopan unionin alueella rokotteen saanutta ihmistä. Lehden mukaan myös Britannian lääkevalvonnasta kerrotaan, että näyttöä yhteydestä ei ole löytynyt.

Lue myös:

    Uusimmat