Astra Zeneca ilmoitti uusista viivästyksistä rokotetoimituksissa – vetoaa tuotanto-ongelmiin ja vientirajoituksiin

Suomi jatkaa Astra Zenecalla rokottamista – Tanskan keskeytyspäätös ei vaikuta 1:31
Katso myös: Suomi jatkaa Astra Zenecan rokotteella rokottamista, vaikka jotkut maat ovat keskeyttäneet sen käytön.

Lääkeyhtiö pyrki paikkaamaan vajetta EU-rokotetoimituksissa tuonnilla muista maista.

Astra Zeneca on jälleen ilmoittanut viivästyksestä Euroopan unionille toimitettavissa koronarokotteissa, kertoo uutistoimisto AFP. Lääkeyhtiö vetoaa tuotanto-ongelmiin ja vientirajoituksiin.

– Astra Zeneca joutuu pettymyksekseen ilmoittamaan vajeesta suunnitelluissa covid-19-rokotustoimituksissa Euroopan unionille huolimatta väsymättömästä työstä toimitusten lisäämiseksi, yhtiön lausunnossa sanotaan.

Yhtiö on aiemmin varoittanut, että sillä voi olla vaikeuksia toimittaa rokotteita suunnitellusti EU:hun, koska rokotteiden tuotanto on ollut odotettua hitaampaa. Yhtiö pyrki paikkaamaan tilannetta tuomalla EU:hun rokotteita kansainvälisestä toimitusketjustaan.

– Valitettavasti vientirajoitukset vähentävät toimituksia ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ja todennäköisesti myös toisen vuosineljänneksen aikana, AFP kertoo yhtiön nyt sanovan.

Astra Zeneca aloitti toimitukset EU:hun helmikuussa. AFP:n mukaan yhtiö pyrkii edelleen toimittamaan EU:hun 100 miljoonaa annosta vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Näistä 30 miljoonaa on määrä toimittaa ensimmäisen neljänneksen aikana.

Alun perin yhtiön oli määrä toimittaa ensimmäisen neljänneksen aikana kolme kertaa suurempi määrä rokotteita ja pelkästään toisen neljänneksen aikana 180 miljoonaa annosta, AFP kertoo.

Vajetta oli määrä paikata tuonnilla useista maista

Astra Zenecan oli tarkoitus paikata vajetta EU-rokotetoimituksissa tuonnilla Yhdysvalloista ja Intiasta. Jo aiemmin tällä viikolla Bloomberg ja TT kuitenkin uutisoivat Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergströmin sanomisten pohjalta, että vientikiellot estävät tämän.

Lisäksi Astra Zenecan oli määrä hakea lisäannoksia ainakin Britanniasta, mutta myös tämä on estynyt. Britanniasta tulevien annosten toimitusten epäonnistuminen johtuu sopimuksellisista seikoista.

Bergströmin mukaan kyseisistä maista oli onnistuttu löytämään yhteensä noin 75 miljoonaa lisäannosta toisen vuosineljänneksen varalle, mutta toimitukset EU:lle eivät nyt onnistu.

Myös uutistoimisto Reuters on aiemmin kertonut EU-lähteiden perusteella Yhdysvaltojen ilmoittaneen EU:lle, ettei Astra Zenecan Yhdysvalloissa valmistettuja rokotteita kannata odottaa saapuvan lähiaikoina unionin alueelle.

Yhtiön rokote on viime päivinä ollut otsikoissa, kun useat maat kertoivat keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin vuoksi. YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, ettei rokotteen käytön lopettamiseen ole mitään syytä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 13.3.2021 klo 14.31.

Lue myös:

    Uusimmat