HKScan aloittaa yt-neuvottelut – Suomessa jopa 100 henkilön supistukset

Lihayhtiö HKScan aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa 220 henkilön vähennyksiin koko yhtiössä. Kohteena ovat konsernin johto ja toimihenkilöt kaikissa HKScanin toimintamaissa.

Yhtiön mukaan Suomessa leikattaisiin enimmillään noin sata työpaikkaa. Ruotsin osuus olisi maksimissaan noin 80. Loput 40 kohdistuisivat Baltiaan, Puolaan ja Tanskaan.

Tuotannon työntekijöitä yt-neuvottelut eivät koske. HK Scanista kerrotaan myös, että Rauman yksikössä työskentelevät ovat pääosin neuvottelujen ulkopuolella.

Viime vuonna tuntuvia tappioita

HKScan irtisanoi tuotannon ja logistiikan työntekijöitä viime syksynä, jolloin Vantaalta, Forssasta, Mikkelistä, Outokummusta ja Paimiosta vähennettiin yhteensä 165 työntekijää.

HKScanin koko viime vuoden tulos syveni 47,5 miljoonaa euroa tappiolle. Toissa vuonna tappiota kertyi 17,6 miljoonaa euroa. Loka-joulukuussa oli havaittavissa pientä oikenemista, kun vertailukelpoinen liiketulos jäi enää 2,2 miljoonaa euroa miinukselle.

– HKScanin koko vuoden tulos oli pettymys. From Farm to Fork -strategian toteutus ei ole tuottanut tavoitteen mukaista parannusta yhtiön kannattavuuteen. Tarvitsemme määrätietoisia toimia negatiivisen kehityksen korjaamiseksi, toimitusjohtaja Tero Hemmilä sanoo tiedotteessa.

Tulosta toivotaan tänä vuonna

HKScan arvioi, että sen tehostamisohjelma ja muut korjaavat toimet alkavat tuottaa tulosta tänä vuonna. Yhtiön mukaan globaalin lihankulutuksen ennustetaan kasvavan tulevina vuosina.

Kotimarkkinoilla kulutuksen kasvun arvioidaan keskittyvän siipikarjanliha- ja ateriakategorioihin, kun taas muun kysynnän ennustetaan pysyvän vakaana.

Kriisi jatkunut jo pitkään

MTV Uutiset kertoi jo joulukuussa 2018 HKScanin ongelmista. Tuolloin hallituksen jäsenet Marko OnnelaRiitta Palomäki ja Tuomas Salusjärvi jättävät yhtiön hallituksen välittömästi. 

Marraskuun 2018 lopussa HKScanista lähtivät äkillisesti sekä toimitusjohtaja Jari Latvanen että hallituksen puheenjohtaja ­Mikko Nikula.

Heti seuraavana päivänä yhtiö ilmoitti, että uudeksi toimitusjohtajaksi oli valittu Hemmilä, jolla on pitkä HKScan-tausta.

Päivitetty 6.2.2019 klo 13:08. Juttua täydennetty ja otsikko muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat