HKScanin kriisi syvenee entisestään – syksyllä lähti toimitusjohtaja, nyt ovi käy hallituksessa

Lihatalo HKScanin hallituksessa käy ovi.

Perjantaina illansuussa yhtiö toimitti pörssitiedotteen, jonka mukaan hallituksen jäsenet Marko OnnelaRiitta Palomäki ja Tuomas Salusjärvi jättävät yhtiön hallituksen välittömästi.

Käytännössä HKScan menetti puolet hallituksestaan. Pestissään jatkavat vielä hallituksen puheenjohtaja Reijo Kiskola sekä hallituksen jäsenet Per Olof NymanJari Mäkilä ja Carl-Peter Thorwid.

Hallitus on päättänyt kutsua ylimääräisen yhtiökokouksen koolle hallituksen täydentämiseksi.

HKScanin julkistaa kutsun ylimääräiseen yhtiökokoukseen tammikuun toisella viikolla.

Toimitusjohtajakin lähti

Lihatalon syksy on ollut melkoista turbulenssia. Marraskuun lopussa HKScanista lähtivät äkillisesti sekä toimitusjohtaja Jari Latvanen että hallituksen puheenjohtaja ­Mikko Nikula.

Heti seuraavana päivänä yhtiö ilmoitti, että uudeksi toimitusjohtajaksi oli valittu Tero Hemmilä, jolla on pitkä HKScan-tausta.

HKScanin tulos on heikentynyt jo 12 vuosineljännestä putkeen. Yhtiön kolmannen kvartaalin luvut olivat karua luettavaa. Heinä–syyskuussa yhtiön liiketappio oli jo 10,1 miljoonaa euroa.

Vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana tappiota on kertynyt yhteensä 46 miljoonaa euroa. HKScanin kovaonnisen Rauman-broileritehtaan käynnistämisvaikeuksien ja muiden ongelmien kerryttämä osuus tappiosta on 30,9 miljoonaa euroa.

Myös syksyllä liikkeelle laskettu 40 miljoonan euron hybridilaina on jo syöty. Syyskuun lopussa ­yhtiön kassassa oli rahaa 13 miljoonaa euroa, eli saman verran kuin kesäkuun lopussa.

Negatiivinen tuloskierre näkyy myös yhtiön osakkeen hinnassa. Vuodessa osakkeen hinnasta on haihtunut miltei 50 prosenttia.

Talouselämä: Suuromistaja jumppaa johtoa miten haluaa

Talouselämä-lehti julkaisi perjantaina laajan artikkelin, jossa valotetaan HKScanin ongelmia ja kulisseissa käytävää valtapeliä.

Talouselämän mukaan ­HKScanin suurin omistaja LSO kohtelee yh­tiön muita omistajia kuin pelkkiä statisteja ja vaihtaa yhtiön johtoa miten haluaa.

Lehden mukaan vallankäyttö­tapa rikkoo sääntöjä pörssiyhtiöiden hyvästä hallintotavasta.

Lue myös:

    Uusimmat