Historiallinen päätös: Wilma Murrolle tarjolla jättipotti rahaa

Wilma Murto juhli MM-pronssia kakkukahveilla – Tero Pitkämäen lähettämä nokkela viesti lämmitti erityisesti 2:01
Wilma Murto juhli MM-pronssia kakkukahveilla kesällä 2023 – Tero Pitkämäen lähettämä nokkela viesti lämmitti erityisesti.

Menestyvät yleisurheilijat voivat palata Pariisin olympialaisista jopa runsaat 46 000 euroa rikkaampina. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) kertoi keskiviikkona ottavansa palkintorahat käyttöön myös olympiatasolla.

Palkintorahaa saa Pariisissa vain voitosta (50 000 dollaria), mutta Pariisia seuraavissa kisoissa Los Angelesissa vuonna 2028 palkintorahoja voivat saada myös hopea- ja kultamitalistit.

Yleisurheilu on ensimmäinen laji, joka alkaa jakaa rahaa olympiavoitosta. MM-kisoissa palkintorahat ovat olleet pitempään käytössä, mutta olympialaiset on arvotettu perinteisesti menestyksen tuoman kunnian ja maineen kautta.

WA:n puheenjohtaja Sebastian Coe arvioi, että palkintorahojen ottaminen käyttöön myös olympiatasolla korostaa liiton sitoutumista urheilijoiden hyvinvointiin.

– Haluamme myös tunnustaa urheilijoiden merkittävän roolin olympialaisten onnistumisessa, Coe sanoi liiton nettisivuilla.

Suomalaisista viime vuosien arvokisamitalisti Wilma Murto on yksi kultamitalin tavoittelija naisten seiväshypyssä. Muut suomalaisvoittajat olisivat Pariisin yleisurheilussa isompia yllätyksiä.

Yleisurheilu varaa olympialaisten palkintorahoihin 2,4 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, runsaat 2,2 miljoonaa euroa. Rahat tulevat Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n lajiliitoille maksamasta osuudesta, jonka WA saa nelivuosittain.

Pariisissa kilpaillaan 48:ssa yleisurheilun lajissa. Viesteissä joukkue jakaa kultamitalista saatavan palkintorahan.

Lue myös:

    Uusimmat