Hippulat vinkuen – tuleeko sanonta rattaista vai kiveksistä?

Hippulat vinkuvat. Niin siis mitkä?

– Hippula on yleisesti tunnettu sana murteissa. Silti kukaan ei oikeastaan varmuudella tiedä, mitä ne hippulat ovat, professori ja suomen kielen tutkija Kaisa Häkkinen sanoo.

Vastaus riippuu myös kotikonnuista, sillä hippula voi tarkoittaa eri murteissa eri asioita. Vanhimmat sanonnat liittyvät yleensä rattailla ajelemiseen, ja satakuntalaismurteessa tietynlaisista ajelurattaista puhutaankin hippularattaina.

– Kun hippula kansankielessä tarkoittaa ohutta kärkeä, niin yleensä on ajateltu, että sanonta ”hippulat vinkuen” liittyy jotenkin ajelurattaissa oleviin kärkiin: kun ajaa kovaa, tuuli vinkuu niistä. Joidenkin mielestä hippulat taas ovat rattaisiin kiinnitettyjä pieniä koristeita, tupsuja tai kulkusia.

– Joissakin murteissa hippulat tarkoittavat miehen sukupuolielimiä, kiveksiä. Kun juoksee oikein kovaa, ne sitten ”vinkuvat”. Tämä Kuusamosta ja Iistä kotoisin oleva selitys on ihan hauska, mutta silloin sitä olisi voinut alun perin käyttää vain miehistä. Todennäköisempi ja vakavimmin otettava selitys on, että hippulat liittyvät rattailla ajoon, Häkkinen sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat