Hiivan korvaaminen

En käytä enää tuotteita joissa on hiivaa, mistä saisin nostatusainetta ja voiko sen todellakin korvata hiivan esim. pullataikinassa? Marjo

Hei Marjo!
Hiivan korvaaminen on mahdollista leivinjauheella. Taikinoissa joissa on happamuutta hiivan voi korvata soodalla. Ne eivät luo taikinoihin kuitenkaan aivan samaa rakennetta ja makua, kuin hiivalla leivottu taikinaan syntyy. Myös luonnollinen käyminen kohottaa jonkun verran taikinaa, esim. ruistaikinassa.

Mikäli siis et käytä hiivaa, reseptejä on muunneltava. Ensinnäkin siten, että neste on kylmää, eikä kädenlämpöistä, kuten hiivalla tehtäessä. Leivinjauhetta käytetään n. 2-3 tl korvaamaan 30-50 g hiivaa eli n. 3 dl:n nesteeseen tehtävään hiivataikinaan tarvitaan tuo määrä. Mikäli taikina on hapan, esim. piimää/jogurttia sisältävä taikina, voi käyttää soodaa, mutta puolet vähemmän kuin hiivaa (1-1½ tl).

Kohotusta ei tarvita eli leivonta on sikäli pikaleivontaa. "Leivinjauhekorvatut" leivonnaiset kannattaa syödä mahdollisimman pian, sillä ne kuivuvat hyvin nopeasti (paitsi jos niihin laittaa paljon rasvaa). Ohessa on pari esimerkkireseptiä.
Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Pikapullat

16-20 kpl

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1½ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 dl maitoa

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi, vatkaa sekaan kananmuna. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos vaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina muffinssivuokiin, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.

Mikäli haluat valmistaa pikapullat ilman muffinivuokia, lisää taikinaan n. 1½ dl jauhoja ja ota lusikan avulla taikinasta nokareita uunipellille leivinpaperin päälle.

Pikaiset kaurarieskat

noin 12 kpl

  • 6 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl soodaa
  • 4 dl piimää, jogurttia tai appelsiinimehua
  • 1 dl omenaa tai porkkanaa raasteena tai 1 dl juustoraastetta
  • ½ dl voi- tai margariinisulaa

Sekoita aineet keskenään. Lusikoi taikinasta nokareita leivinpaperille uunipellille ja tasoita ne lusikalla ohuiksi rieskoiksi. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 250 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min kauniin värisiksi. Nauti kuumana voin tai juuston kanssa. Voit tehdä ohjeen myös neljän viljan hiutaleilla.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat