Hiivaleivän perusohje

Leipää voi rikastuttaa erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla, leseillä, pähkinöillä, siemenillä, mausteilla ja yrteillä. Vain mielikuvitus on rajana uusia leipäreseptejä kehitettäessä. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

1 l nestettä (maitoa, vettä, piimää, kasvisten keitinlientä)
75-100 g hiivaa (1/2 dl siirappia tai sokeria)
mausteita (esim. anista, fenkolia, timjamia, oreganoa, basilikaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, rusinoita, kuivattuja hedelmiä, pestokastiketta)
1 rkl suolaa
n. 2 kg (3-3,5 l) jauhoja (vehnä- / hiivaleipäjauhoja tulee olla ainakin puolet jauhojen määrästä, jotta saavutetaan riittävä sitko)
+ lisäksi valitse näistä: - sämpylä-, hiivaleipä-, ruis- tai vehnäjauhoja - leseitä - auringonkukan-, seesamin- tai unikonsiemeniä - erilaisia hiutaleita
1/2 dl öljyä tai huoneenlämpöistä margariinia

Lämmitä neste käden lämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen, lisää mausteet ja sekoita noin puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten.

Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samanaikaisesti toisella kädellä. Lisää öljy tai huoneenlämpöinen margariini. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Mitä pehmeämpi taikina, sitä kuohkeampi on lopputulos. Taikinan tulee kuitenkin olla kädestä irtoavaa ja hyvin vaivattua. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä. Leivo taikinasta noin 20-24 sämpylää, tai 2-3 leipää / limppua. Nosta leivonnaiset suoraan uunipellille ja peitä leivinliinalla. Jos haluat leivonnaisista rapeakuorisia, älä peitä niitä kohottamisen aikana äläkä myöskään uunista ottamisen jälkeen. Kohota noin 30- 40 minuuttia noin kaksinkertaisiksi.

Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-15 minuuttia ja leivät alemmalla tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Sipulikierteet

1/4 annosta perushiivaleipätaikinaa hiivaleipäjauhoilla
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl juustoraastetta
1-2 sipulia hienonnettuna ja paistettuna
pinnalle: öljyä
sipulia ohuina renkaina

Kauli kohotettu taikina levyksi. Levitä päälle tomaattipyreetä, juustoraastetta ja sipulia. Kääri rullalle ja leikkaa noin 1 1/2 cm paksuisia viipaleita. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota puolisen tuntia.

Voitele kierteet öljyllä ja laita pinnalle ohut sipulirengas. Paista 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Foccacia

1/2 annosta löysää perushiivaleipätaikinaa vehnäjauhoilla
n.15 kpl kirsikkatomaatteja
1 dl kivettömiä oliiveja
1 dl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
2 rkl auringonkukansiemeniä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä esim. rosmariinia ja timjamia

Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia. Taputtele löysä taikina uunipellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa ainakin puoli tuntia.

Painele taikinaan sormenpäillä koloja ja työnnä koloihin kirsikkatomaatteja ja oliiveja. Voitele leivän pinta öljyllä ja ripottele vielä päälle merisuolaa, auringonkukansiemeniä ja yrttejä. Paista leipä 225 asteissa uunissa 20-30 minuuttia.

Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Lue myös:

    Uusimmat