Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Hiivaleivän perusohje

Futureimagebank
Julkaistu 02.01.2003 10:15(Päivitetty 11.02.2008 09:49)

Leipää voi rikastuttaa erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla, leseillä, pähkinöillä, siemenillä, mausteilla ja yrteillä. Vain mielikuvitus on rajana uusia leipäreseptejä kehitettäessä. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

1 l nestettä (maitoa, vettä, piimää, kasvisten keitinlientä)
75-100 g hiivaa (1/2 dl siirappia tai sokeria)
mausteita (esim. anista, fenkolia, timjamia, oreganoa, basilikaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, rusinoita, kuivattuja hedelmiä, pestokastiketta)
1 rkl suolaa
n. 2 kg (3-3,5 l) jauhoja (vehnä- / hiivaleipäjauhoja tulee olla ainakin puolet jauhojen määrästä, jotta saavutetaan riittävä sitko)
+ lisäksi valitse näistä: - sämpylä-, hiivaleipä-, ruis- tai vehnäjauhoja - leseitä - auringonkukan-, seesamin- tai unikonsiemeniä - erilaisia hiutaleita
1/2 dl öljyä tai huoneenlämpöistä margariinia

Lämmitä neste käden lämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen, lisää mausteet ja sekoita noin puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten.

Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samanaikaisesti toisella kädellä. Lisää öljy tai huoneenlämpöinen margariini. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Mitä pehmeämpi taikina, sitä kuohkeampi on lopputulos. Taikinan tulee kuitenkin olla kädestä irtoavaa ja hyvin vaivattua. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä. Leivo taikinasta noin 20-24 sämpylää, tai 2-3 leipää / limppua. Nosta leivonnaiset suoraan uunipellille ja peitä leivinliinalla. Jos haluat leivonnaisista rapeakuorisia, älä peitä niitä kohottamisen aikana äläkä myöskään uunista ottamisen jälkeen. Kohota noin 30- 40 minuuttia noin kaksinkertaisiksi.

Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-15 minuuttia ja leivät alemmalla tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Sipulikierteet

1/4 annosta perushiivaleipätaikinaa hiivaleipäjauhoilla
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl juustoraastetta
1-2 sipulia hienonnettuna ja paistettuna
pinnalle: öljyä
sipulia ohuina renkaina

Kauli kohotettu taikina levyksi. Levitä päälle tomaattipyreetä, juustoraastetta ja sipulia. Kääri rullalle ja leikkaa noin 1 1/2 cm paksuisia viipaleita. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota puolisen tuntia.

Voitele kierteet öljyllä ja laita pinnalle ohut sipulirengas. Paista 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Foccacia

1/2 annosta löysää perushiivaleipätaikinaa vehnäjauhoilla
n.15 kpl kirsikkatomaatteja
1 dl kivettömiä oliiveja
1 dl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
2 rkl auringonkukansiemeniä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä esim. rosmariinia ja timjamia

Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia. Taputtele löysä taikina uunipellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa ainakin puoli tuntia.

Painele taikinaan sormenpäillä koloja ja työnnä koloihin kirsikkatomaatteja ja oliiveja. Voitele leivän pinta öljyllä ja ripottele vielä päälle merisuolaa, auringonkukansiemeniä ja yrttejä. Paista leipä 225 asteissa uunissa 20-30 minuuttia.

Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Lisää aiheesta:

Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • 18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."