Leipää voi rikastuttaa erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla, leseillä, pähkinöillä, siemenillä, mausteilla ja yrteillä. Vain mielikuvitus on rajana uusia leipäreseptejä kehitettäessä. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!
1 l nestettä (maitoa, vettä, piimää, kasvisten keitinlientä)
75-100 g hiivaa (1/2 dl siirappia tai sokeria)
mausteita (esim. anista, fenkolia, timjamia, oreganoa, basilikaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, rusinoita, kuivattuja hedelmiä, pestokastiketta)
1 rkl suolaa
n. 2 kg (3-3,5 l) jauhoja (vehnä- / hiivaleipäjauhoja tulee olla ainakin puolet jauhojen määrästä, jotta saavutetaan riittävä sitko)
+ lisäksi valitse näistä: - sämpylä-, hiivaleipä-, ruis- tai vehnäjauhoja - leseitä - auringonkukan-, seesamin- tai unikonsiemeniä - erilaisia hiutaleita
1/2 dl öljyä tai huoneenlämpöistä margariinia
Lämmitä neste käden lämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen, lisää mausteet ja sekoita noin puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten.
Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samanaikaisesti toisella kädellä. Lisää öljy tai huoneenlämpöinen margariini. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Mitä pehmeämpi taikina, sitä kuohkeampi on lopputulos. Taikinan tulee kuitenkin olla kädestä irtoavaa ja hyvin vaivattua. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä. Leivo taikinasta noin 20-24 sämpylää, tai 2-3 leipää / limppua. Nosta leivonnaiset suoraan uunipellille ja peitä leivinliinalla. Jos haluat leivonnaisista rapeakuorisia, älä peitä niitä kohottamisen aikana äläkä myöskään uunista ottamisen jälkeen. Kohota noin 30- 40 minuuttia noin kaksinkertaisiksi.
