Mainos

Hiiriä ja rottia talossa? Näillä vinkeillä pääset eroon kutsumattomista vieraista

Rotat ja hiiret menestyvät siellä, missä on ihmisiä. 

Hiiret ja rotat levittävät tauteja ja aiheuttavat tuhoa, minkä vuoksi niiden torjumiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Monet arkirutiinisi saattavat nimittäin houkutella paikalle näitä kutsumattomia vieraita. 

Terveysjärjestö The National Pest Management Associationin tiedottaja Cindy Mannes neuvoo, millaisin keinoin tuhoeläimiä vastaan kannattaa lähteä taistelemaan. 

Koskaan kyseessä ei ole vain yksi hiiri

Jos näet talossasi yhden hiiren, voit olla varma, että se ei jää vain yhteen. Hiiret etsivät nimittäin samoja asioita kuin ihmisetkin; ruokaa, vettä ja suojaa. Kun yksi on löytänyt tämän onnen, ilmestyy paikalle nopeasti lisää hyviä elinoloja kaipaavia tuholaisia. Kaiken lisäksi hiiret lisääntyvät nopeasti.

Jätökset eivät ole ainoita merkkejä

Hiiren papanat ovat varma merkki siitä, että talossasi asustelee kutsumattomia vieraita. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa merkki kutsumattomista vieraista, sillä myös ruokakomeron hyllylle ilmestyneet roskat, nakerretut laatikot ja elintarvikepakkaukset ovat selvä merkki hiiristä ja rotista.

Saattavat aiheuttaa todellista vahinkoa

Hiiret ja rotat eivät ainoastaan pureskele laatikoita, vaan ne voivat aiheuttaa myös mittavampaa tuhoa. Ne voivat pureskella muun muassa johtoja aiheuttaen tulipalovaaran. Tämän lisäksi ne saattavat aiheuttaa allergiaa ja astmaa, sekä kuljettaa mukanaan erilaisia sairauksia ja bakteereita.

Kaikki niksit eivät auta

Olet saattanut lukea, että hiiret välttelevät piparmintun tuoksua tai pippuria, mutta totuus on se, että mikään tieteellinen taho ei ole todistanut näiden uskomusten pitävän paikkansa. Hiiret ovat jo niin tottuneet elämään ihmisten kanssa, etteivät kovin monetkaan tuoksut niitä helposti hätkäytä.

Loukkuihin kannattaa panostaa

Laadukkaat hiirenloukut ovat hintansa arvoinen ostos. Tämäkään ei vielä takaa hyvää lopputulosta, sillä huomiota tulee kiinnittää myös loukkujen sijoittamiseen.

Loukkuja ei tulisi sijoittaa summanmutikassa ympäri kellaria, vaan pyrkiä löytämään eläinten pesäpaikat ja kulkureitit ja asettaa loukut niiden läheisyyteen.

Tilkitse ja käytä teräsvillaa

Valitettavasti hiiret ja rotat voivat löytää tiensä taloon hyvinkin pienestä reiästä. Hiiret pääsevät läpi halkaisijaltaam noin 6 millimetrin kokoisesta reiästä, rotat 20 millimetrin kokoisesta. Vaikka reikä ei olisikaan niiden kokonaan nähden riittävä, ne voivat helposti nakertaa siitä suuremman.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että ne eivät pysty raivaamaan tietään teräsvillan läpi. Teräsvilla onkin äärimmäisen tehokas apu kolojen tilkitsemiseen. 

Älä unohda katsoa konepellin alle

Auton moottori tuottaa hiirille ja rotille mieluisaa lämpöä. Jos tuholaiset pääsevät auton konepellin alle, ne voivat aiheuttaa autolle vakavaakin vahinkoa.

Kiinnitä huomioita maisemointiin

Jos mahdollista. polttopuuvarastot tulisi pitää vähintään 20 metrin päässä talosta, sillä hiiret ja rotat pesivät mielellään puupinojen suojaisiin koloihin.

Talon edustalla oleva nurmi kannattaa myös pitää lyhyenä, samalla tavoin kuin puita tai pensaitakaan ei tulisi istuttaa aivan lähellä taloa. 

Panosta ilmatiiviisiin rasioihin

Jauhot ja muut kuiva-aineet kannattaa pakata ilmatiiviisiin rasioihin, jolloin ne houkuttelevat paikalle vähemmän tuholaisia. Myös lemmikkien ruoan säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kulhoon pitkäksi aikaa jätetyt kissan- tai koirannaksut houkuttelevat helposti paikalle kutsumattomia syöjiä.

Muista suojata kesämökki

Kun lähdet kesämökiltä, muista pinota patjat ja tyynyt pystyasentoon, jotta hiiret ja rotat eivät pääsisi pesiytymään niihin. Älä myöskään pinoa puutarhakalusteita mökin edustalle, jos haluat pitää hiiret ja rotat loitolla.

Video: Jos puolestaan banaanikärpäset pörräävät kotonasi riesaksi asti, kokeile tätä näppärää vinkkiä. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.