Oppositio hiillosti hallitusta leikkauksista, veronkevennyksistä ja lisävelasta – Orpo: "Ei teidän jälkeenne jättämää velkaa kerralla voi leikata"

Oppositio hiillosti hallitusta leikkauksista, veronkevennyksistä ja lisävelasta 2:36
Video: Näin oppositio hiillosti hallitusta budjettiriihestä.

Eduskunnan kyselytunti oli poikkeuksellisen kiivas, sillä oppositio grillasi pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusta ensi vuoden budjetista, joka julkaistiin tiistaina.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen syytti Orpon hallitusta erikoisesta arvovalinnasta eli heikommassa asemassa olevilta leikkaamisesta talouden laskusuhdanteessa.

Pääministeri Orpo vastasi, että tilanne on vakava ja hyvinvointiyhteiskunta on vakavasti uhattuna.

SDP arvosteli myös suurituloisten isoja veronkevennyksiä. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasi, että Suomessa verotus on korkeaa ja veroilla maksetaan pienituloisten etuuksia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman syyttää Purraa takinkäännöstä vaalien jälkeen suhtautumisessa taloustoimiin. Lindtman ottaa esiin sen, että Orpo myönsi eilen MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa koulutuslupauksen pettämisen ja kysyy Purralta vastaavaa.

Purran mukaan palkansaajien ostovoima nousee.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvosteli Orpoa siitä, että isoista leikkauksista ei kerrottu budjettiriihen tiedotustilaisuudessa.

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari arvostelee hallitusta ja erityisesti perussuomalaisia polttoaineiden hinnan ja työmatkakulujen noususta.

Purra luettelee hallituksen päättämiä veronkevennyksiä autoiluun liittyen ja perustelee matkakuluvähennyksen omavastuun nostoa 750 eurosta 900 euroon. Purran mukaan omavastuuta on viimeksi nostettu vuonna 2015, ja hintojen noustua vähennystä on saanut jopa Helsingin seudun suhteellisen lyhyistä matkoista, joihin vähennystä ei ole tarkoitettu. Marinin hallituksen päättämä vähennyksen enimmäismäärän nosto taas oli väliaikainen korona-ajalle.

Oppositiosta myös ihmeteltiin, miksi hallitus ottaa edelleen paljon velkaa.

– Ei sitä teidän jälkeenne jättämää velkaa kerralla voi leikata, se olisi karmeaa jälkeä, kivahtaa pääministeri Orpo.

Seuraa suorana: Grillaako oppositio hallitusta budjetista? 1:01:31

Lue myös:

    Uusimmat