Pääministeri Orpo myöntää MTV:lle: Kokoomus petti vaalilupauksensa

Pääministeri Orpo myöntää: Kokoomus petti vaalilupauksen 1:29
Pääministeri Orpo myöntää: Kokoomus petti vaalilupauksensa.

Pääministeri Orpo sanoo "totta kai ymmärtävänsä", miksi hallituksen päätösten oikeudenmukaisuus on herättänyt kysymyksiä.

Ennen eduskuntavaaleja pääministeri Petteri Orpo totesi, ettei koulutuksesta leikata, eikä opintotuen indeksikorotuksia jäädytetä. 

Nyt hallitus aikoo jäädyttää opintotuen indeksin. Petteri Orpo, myönnätkö ettei kokoomus pidä tätä vaalilupausta?

– Koulutuksesta ei leikata ja olen ylpeä siitä. Isossa kuvassa panostamme paljon koulutukseen, Orpo sanoo.

– Indeksijäädytys koskee opintotukea. Sen vaikutus on onneksi hyvin maltillinen. Opiskelijoiden toimeentuloa kompensoidaan sillä, että työssä käymiseen opintojen ohella kannustetaan. 

Myönnätkö siis, että vaalilupauksesta on tingitty?

– Myönnän sen indeksin osalta, mutta haluaisin että kiinnitetään huomiota siihen, miten paljon panostetaan koulutukseen, perusopetukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen. Yliopistojen ja korkeakoulujen indekseihin ei kosketa, Orpo listaa.

Näin Orpo perusteli suurituloisten veroalea

Hallituksen ministerit ovat eri puheenvuoroissa mielellään käyttäneet sanaa "pakko" kuvatessaan leikkausten tarpeellisuutta. Samassa yhteydessä on ollut tapana todeta, että talouden tilanne on vaikea. Sitä argumenttia on harva kiistänyt.

Leikkausten kohdistumista vähäosaisten etuuksiin sen sijaan on kritisoitu epäoikeudenmukaiseksi. Samaan aikaan hallitus toteuttaa tuloveronkevennyksen, joka kohdistuu voimakkaimmin 14 000 euroa tienaaviin.

Pääministerin mukaan Suomi tarvitsee ihmisiä, jotka kehittävät itseään, yrittävät ja ovat korkeasti koulutettuja. Heidät täytyy saada pysymään Suomessa ja uusia heidän kaltaisiaan pitää pystyä houkuttelemaan, Orpo katsoo.

– Suomessa on yksi kireimpiä progressiota verotuksessa, ja sitä kautta hyvin toimeentulevat osallistuvat hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen, Orpo sanoo.

– Me tähdätään siihen, että 100 000 suomalaista työtöntä saisi työpaikan, omia tuloja, pystyisivät elättämään itsensä ja perheensä, suunnittelemaan tulevaisuutensa. Minusta se on oikeudenmukaisuuskysymys.

Orpo sanoo silti "totta kai ymmärtävänsä", miksi päätösten oikeudenmukaisuudesta on keskusteltu tiukoinkin sanankääntein.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Soste on laskenut, että hallituksen päätökset tuovat Suomeen 40 000 uutta pienituloista. Tilanne koskettaa 12 000 lasta, Soste katsoo. Heille Orpo toteaa, että "Suomessa on kuitenkin yksi vahvimmista perusturvista".

– Suomessa pidetään ja pitää pitää jatkossakin heikoimmista huolta. On tosi vaikea tehdä päätöksiä, jotka eivät missään tuntuisi. Varmasti on sellaisia, joihon nämä osuvat.

Päätöksiä täytyy katsoa kokonaisuutena, Orpo sanoo. Pienituloisiin kohdistuvien leikkausten yhteydessä pääministeri nostaa esille sen, että hallitusohjelmassa satsataan esimerkiksi perusopetukseen, joka osaltaan auttaa pienituloistenkin lapsia.

Orpon mukaan täytyy myös katsoa, etteivät leikkausten yhteisvaikutukset osu liiaksi joihinkin yksilöihin tai perheisiin.

– Kun eduskunta näitä esityksiä aikanaan käy läpi, silloin koko vaikutusarvio on käytettävissä.

Lue myös:

    Uusimmat