Purran yllätysavaus lapsilisään puuttumisesta puhutti hallituksen tiedotustilaisuudessa – "Täytyy keskustella"

Budjettiriihi alkaa: Luvassa kipeitä leikkauksia – näin ministerit kommentoivat 13:48
Budjettiriihi alkaa: Luvassa kipeitä leikkauksia – näin ministerit kommentoivat

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan hallituksen on varauduttava siihen, että uusia toimia voidaan joutua tekemään, jos halutaan pitää kiinni hallituksen alijäämätavoitteesta.

Hallitus kokoontuu päättämään valtion ensi vuoden taloudenpidosta kaksipäiväiseen budjettiriiheen. Kyseessä on pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen ensimmäinen budjettiriihi.

Riikka Purra sanoi toimittajille infotilaisuudessa, että niiden aika ei ole kuitenkaan tänään alkavassa budjettiriihessä.

Hänen mukaansa kaikkien keinojen on oltava käytössä, niin rakenteellisten toimien, menosäästöjen kuin veroratkaisuidenkin.

Hallitus aloitti tänään virallisesti budjettiriihen, ja Purran mukaan valmista saattaa tulla jo tänään. Hänen mukaansa myös yöllä on neuvoteltu.

Purra lähetti tiedotustilaisuudessa terveisiä myös mielenosoittajille, jotka vastustivat talon ulkopuolella hallituksen linjauksia.

– Hyvää huomenta ja hyvä, että Suomessa saa osoittaa vapaasti mieltä, hän totesi.

Purra: Budjetin tekijöillä ”kaikki keinot käytössä” 2:53
Purra: Budjetin tekijöillä ”kaikki keinot käytössä”

Pääministeri Orpon mukaan haasteet ovat yhä kasvaneet keväästä. Matalasuhdanne jatkuu toivottua pidempään, mikä vaikuttaa tulopuoleen.

– Jos ei muutosta saada aikaan, suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei tule olemaan sellainen kuin mihin olemme tottuneet ja minkä sen haluaisimme yhdessä olevan. 

Orpon mukaan ”varautua pitää myös tulevaan”, Orpo kommentoi Purran aiempaa ulostuloa uusista lisäleikkauksista. 

Purran lapsilisäavaus herätti keskustelua

Purran Helsingin Sanomissa tänään esittämä ajatus muun muassa lapsilisän poistamisesta hyvätuloisilta herätti yleisempääkin keskustelua.

Esimerkiksi  maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) muistutti mediaa tiedotustilaisuudessa hallituksen ”hyvästä perhepolitiikasta".

– Tämä hallitushan nimenomaan lisää lapsilisiä. Alle kolmevuotiaiden lapsilisät nousevat, ja neljännen ja viiden lapsen lisät nousevat. Opiskelijoiden kohdalla korotus tulee voimaan. Myös yksinhuoltajakorotus nousee, Essayah totesi.

– Paljon puhutaan leikkauksista, mutta on hyvä muistaa, että tämä hallitus satsaa lapsiin, nuoriin ja perheisiin.

Myös Orpo kommentoi Purran ajatuksia medialle.

Orpon mukaan valtiovarainministerin kuuluukin pohtia varautumista, mutta toistaiseksi mennään jo päätetyllä linjalla. 

Lapsilisistä pääministeri sanoi, että asia ei ole hallitusohjelmassa.

– Täytyy keskustella, hän totesi.

Rakennusalan tilanne vielä pöydällä

Orpo ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, mitkä ovat vaikeimmat asiat, mistä vielä neuvotellaan. Hän kuitenkin nosti esille rakennusalan tilanteen ja sen, millainen paketti rakennusalalle saadaan työryhmän ehdotuksista.

Lisäksi vielä pohditaan sitä, mitä kaikkia liikenne- ja infrahankkeita laitetaan liikkeelle.

Orpolta kysyttiin myös niin sanotusta kolmen kuukauden säännöstä ja siitä, ollaanko siihen budjettiriihessä koskemassa. Hallitusohjelmassa hallitus sitoo työperusteisen oleskeluluvan nykyistä vahvemmin työhön. Hallitusohjelman mukaan Suomesta on poistuttava, jos työsuhde loppuu, eikä uutta työtä ole löytynyt kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Huolta on kuitenkin herännyt muun muassa siitä, että kansainvälisten erityisosaajien rekrytointiprosessit saattavat kestää. Orpon mukaan asia on ministeriryhmän käsittelyssä. Hänen mukaansa siihen pyritään löytämään järkevä ratkaisu, että päästäisiin tavoitteeseen, että todelliset osaajat pystyvät työllistymään Suomeen.

–  Asia on vielä kesken, hän sanoo.

Riihtä valmisteltu jo pitkään

Valmistelevat neuvottelut jatkuivat vielä eilen maanantaina. Ministerien erityisavustajista ja virkamiehistä koostuva ryhmä on jo pari viikkoa valmistellut budjettiriihtä.

Keskustelujen henkeä on kuvattu hyväksi, koska talouspolitiikka sitoo hallituspuolueita eniten yhteen. Lisäksi paljosta, kuten etuuksien leikkaamisesta, on sovittu jo kesäkuussa päättyneissä hallitusneuvotteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat