Hiihtotähti raivosi dopingkohuun liitetystä Andrus Veerpalusta: "Haluan ampua hänet – lukitkaa hänet vankilaan!"

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Antidopingtyötä tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi Huomenta Suomessa dopingkohua.

Seefeldin hiihdon MM-kisoissa paljastuneet dopingtapaukset saavat Ranskan hiihtotähti Maurice Manificat'n kiehumaan. Ranskalainen oli ruotsalaislehti Expressenin mukaan niin vihainen, että sanoi haluavansa ampua vyyhtiin vahvasti liitetyn Andrus Veerpalun.

Viron hiihtolegenda Andrus Veerpalu on dopingkohun keskellä, sillä hän valmentaa Team Haanjaksi kutsuttussa ryhmässä veritankkauksen käytön myöntäneitä Aleksei PoltoraniniaKarel Tammjärveä ja poikaansa Andreas Veerpalua

Ranskan Maurice Manificat on ex-hiihtolegenda Veerpalun toiminnasta pöyristynyt.

– Haluan ampua hänet! Hänen täytyy kadota. Lukitkaa hänet vankilaan, hiihtäjä kiehui Expressenin mukaan.

32-vuotias ranskalainen kertoi nähneensä videon, jossa itävaltalainen Max Hauke jäi kiinni itse teossa veripussi kädessä.

– Näin videon, se oli shokeeraava. Aikaisemmin dopingista oli vain puhuttu. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun dopingia nähtiin käytännössä. 

– Ajattelin vain "siinä se on, tuo on dopingia."

Andrus Veerpalu voitti kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta. Hän kärysi kasvuhormonien käytöstä vuonna 2011, mutta panna kumottiin, koska Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS katsoi, etteivät Wadan asettamat kasvuhormonitestin raja-arvot olleet luotettavia.

Manificat kokee, että hiihto joutuu nyt kamppailemaan uskottavuuden ja puhtaan urheilun kanssa.

– Kansainvälisen hiihtoliiton täytyy järjestäytyä ja puhdistaa laji dopingista. Jos on ollut mukana dopingskandaalissa ja tuo poikansa tänne... Valmentajani sanoi, että hän näki Andrusin täällä MM-kisoissa... Se on hullua. 

– Maastohiihdossa on niin paljon niitä, jotka täytyy puhdistaa lajista pois. Tämä on surullinen esimerkki nuorille hiihtäjille ja tuleville sukupolville.

Viron hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Anti Saarepuu ymmärsi Manificat'n kommentteja.

– Ymmärrän sen, olen myös vihainen. En voi kuitenkaan ottaa vastuuta siitä, mitä Andrus on tehnyt. En myöskään Karelin ja Andreasin teoista, he ovat tehneet tämän kaiken itse.

Lue myös:

    Uusimmat