Treeniä muista erillään, ällistyttävä tasonnosto, kilpailijatkin epäilleet – tämä tiedetään dopingin tunnustaneesta MM-mitalistista: "Kertoo moraalistasi"

SUEK:n lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala yllättyi Seefeldin dopingratsiasta 1:51
Videolla Suomen urheilun eettisen keskuksen lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala kommentoi dopingvyyhtiä.

Nimekkäin Seefeldin MM-hiihtojen dopingratsioissa pidätetyistä hiihtäjistä on Aleksei Poltoranin. Mutta millaisesta miehestä tässä 31-vuotiaassa, dopingin käytön jo tunnustaneessa kazakstanilaisessa on kyse?

Poltoranin on hiihdon kansainvälistä kermaa, joskaan ei aivan suurimpia megatähtiä. Hän on urallaan voittanut kaksi arvokisamitalia, 50 kilometrin perinteisen kisan ja parisprintin pronssia Val di Fiemmessä vuonna 2013. Poltoraninilla on myös komeat 12 henkilökohtaista maailmancupin osakilpailuvoittoa.

Tällä kaudella kazakstanilainen oli kuitenkin takunnut. Perinteisen hiihtotavan luistelutyyliä huomattavasti paremmin taitava Poltoranin naputteli henkilökohtaisissa maailmancup-kisoissa tuloksia sijoitushaitarilla 17–78, kunnes helmikuun MM-kenraalissa Italian Cognessa hän jysäytti itsensä jo perinteisen 15 kilometrin kisassa neljänneksi.

Kaikki parhaat eivät olleet Cognessa mukana, mutta nousu oli jo merkittävä. Sitä ennen Poltoraninin kauden paras tulos oli juuri samalta 15 kilometrin perinteisen matkalta 17:s tila. Seefeldin MM-kisoissa Poltoranin tarjosi lisää hämmästyksen aiheita, kun hän oli itselleen tyypillisesti vaikeassa yhdistelmäkisassa 11:s. Poltoranin jaksoi viime lauantaina yllättävän hyvin hiihtää vapaankin osuuden raskaassa kelissä.

Keskiviikkona poliisi nappasi Poltoraninin Seefeldin dopingratsioissa kiinni, ja sittemmin hän on jo tunnustanut dopingin käytön.

Andrus Veerpalun herättämät epäilykset

Epäilyksiä Poltoraninin osalta oli ollut jo ilmassa – jo sitä kautta, että häntä valmentaa Andrus Veerpalu. Virolainen kaksinkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari kärähti 2011 kasvuhormonista, mutta hänen pannansa kumottiin sittemmin, koska Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS katsoi, etteivät Wadan asettamat kasvuhormonitestin raja-arvot olleet luotettavia. 

Muun muassa ruotsalaishiihtäjä Calle Halfvarsson on kertonut joidenkin muiden tavoin ihmetelleensä Veerpalun toimimista Poltoraninin valmentajana.

– Veerpalun toimiminen valmentajanasi kertoo moraalistasi, Halfvarsson sanoi ruotsalaislehti Expressenin mukaan.

– Minä en tekisi töitä valmentajan kanssa, joka on vanha dopinghiihtäjä. Se näyttää olevan Poltoraninin juttu.

Samat valmentajat kuin virolaisilla

Poltoraninilla on ollut hiihtopiireissä myös yksinäisen suden leima. Kazakstanilainen hiihtolegenda Vladimir Smirnov on kertonut Poltoraninin asuneen viimeiset kolme vuotta Virossa, ja Poltoranin on harjoitellut erillään muusta Kazakstanin maajoukkueesta.

Poltoraninia on valmentanut pitkään Andrus Veerpalun ohella myös toinen virolainen Mati Alaver. Tämän valmentajakaksikon ympärillä leijuu tuoreessa dopingvyyhdissä epäilyksen pilvi myös sitä kautta, että he toimivat Poltoraninin ohella Team Haanjaksi kutsutun ryhmän valmentajina

Team Haanjaan kuuluvat Seefeldin dopingvyyhdin yhteydessä pidätetyt ja dopingin käytön myöntäneet virolaishiihtäjät Karel Tammjärv sekä Andrus Veerpalun poika Andreas Veerpalu.

Lisäksi dopingratsiassa pidätettiin ja dopingin käytön ovat myöntäneet itävaltalaishiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldauf.

Kaikki pidätetyt hiihtäjät on sittemmin vapautettu.

Lue myös:

    Uusimmat