Hevosmies Arvi, 13, puolustaa poikia, joita kiusataan harrastuksen vuoksi: "Jos nuorten pahaa oloa ei saa poistettua, niin tämä ei lopu koskaan"

0:28

Arvi, 13, harrastaa ratsastusta. Yhtenä Suomen nuorimmista yrittäjistäkin tunnettu Arvi sai viestin pojalta, jota kiusattiin hevosharrastuksen vuoksi. – Viestin saaminen tuntuu minusta kauhealta. Oli kamala kuulla tarkka selvitys pojalta tilanteista, joita hän on kokenut, Arvi kuvaa.

"Tänää koulussa lähin kaupassa käymään, ni jotai seittämän tyyppii huutaa vaan jotai et heppatyttö menossa kauppaa, meetkö ostaa metukkaa".

Tällaisen viestin Arvi sai kaltaiseltaan pojalta, joka harrastaa ratsastusta.

"Metukka" on meetvurstia. Sen tekemiseen käytetään hevosenlihaa.

– Viestin saaminen tuntuu minusta kauhealta. Oli kamala kuulla tarkka selvitys pojalta tilanteista, joita hän on kokenut. Tiedän, että monia kiusataan, mutta kun joku kertoo siitä yksityiskohtaisemmin, niin asia konkretisoituu aivan eri tavalla. Tällaisten tekstien lukeminen saa aikaiseksi kylmiä väreitä ja suunnatonta voimattomuuden tunnetta siitä, että en pysty auttamaan kaikkia, keitä haluaisin, Arvi sanoo.

Arvi, 13, tunnetaan myös Korumies Arvina, yhtenä Suomen nuorimmista yrittäjistä. Hän harrastaa esteratsastusta.

"Kiusaajaa ei saa päästää tilanteen päälle"

Keskustelu viestin lähettäjän kanssa oli luottamuksellinen eikä Arvi halua kertoa siitä tarkemmin.

– Mutta pyrin rohkaisemaan, kertomaan että minä olen ainakin se, kuka voi kuunnella ja tuomaan esiin sen, että luovuttamalla vain hävitään. Kiusaajaa ei saa päästää tilanteen päälle, Arvi sanoo.

Arvi jakoi saamansa viestin luvalla Instagramissa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Ajattelin tuolloin, että mikä tätä yhteiskuntaa oikein vaivaa..."

Viesti ei ole ensimmäinen laatuaan. Arvi on saanut niitä ennenkin.

– Valitettavasti tätä kiusaamista tapahtuu. Usea nuori hakee minusta tukea, ja se on kyllä aika hienoa, Arvi kuvaa.

Arvi kiertää myös luennoimassa. Eräs tilaisuus on jäänyt erityisesti mieleen kipeän kohtaamisensa vuoksi.

– Luentoni jälkeen annan aina toisille nuorille mahdollisuuden tulla juttelemaan kanssani, myös kaksin. Eräs tyttö tuli, halusi kertoa oman raastavan tarinansa omasta koulukiusaamisesta ja lopulta hän itki vuolaasti kertoessaan tätä. Halasin tyttöä, ja hän vain itki pahaa oloaan pois, Arvi kuvaa.

– Ajattelin tuolloin, että mikä tätä yhteiskuntaa oikein vaivaa! Miksi jonkun nuoren kohtalo voi olla tällainen? Ja kiusaajakin tarvitsee apua, sillä hänelläkin on paha olla. Jos nuorten pahaa oloa ei saa poistettua, niin tämä ei lopu koskaan.

"Jokainen oppii ajamaan mopolla"

Joidenkin mielestä hevosharrastus ei sovi pojille. Arvi on eri mieltä: hän uskoo, ettei coolimpaa lajia yksinkertaisesti ole.

– Jokainen oppii ajamaan mopolla, mutta vain harva pystyy hallitsemaan monta sataa kiloa painavan hevosen allaan. Ja johan sen vanha kansakin tietää, että se ei ole mies eikä mikään, jos ei ole joskus hevosen paskaa naamastaan pyyhkinyt. Ja hei! Tallit on myös täynnä tyttöjä. Mieluummin niitä katselee kuin hikisiä äijiä, Arvi heittää.

Silti moni katsoo oikeudekseen kommentoida harrastusta törkeällä tavalla. Kiusaajat eivät rajoitu vain lapsiin.

Arvi-verkosto toimii poikien ja miesten ratsastusharrastuksen sanansaattajana 

HevosMies - ja ylpeä siitä -ryhmä Facebookissa

– Arvaa mitä? Sain just vähän aikaa sitten sellaisen viestin, jossa yksi äiti kertoi, että hänen poika ratsastaa. Poikaa ei kiusannut kukaan muu kuin aikuinen perhetuttu mies. "Teette tosta pojasta homon, kun tallille viette" ja niin edelleen, Arvi kuvailee.

– Ihan alkuun: homo ei ole haukkumanimi. Mielestäni vain sivistymätön ihminen, etenkin aikuinen, käyttäisi tätä sanaa nyky-yhteiskunnassa haukkumanimenä. Tunnen jopa hieman sääliä sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka eivät vieläkään tajua, että homo on ihminen. Ei haukkumanimi.

"Suvaitsevaisuus on tätä päivää"

Arvi aikoo jatkaa kiusaamisen vastaisessa työssä niin kauan, että kiusaaminen loppuu. Hän toivoisi, että hevosharrastusta parjannut aikuinenkin pysähtyisi ajattelemaan lapsen parasta ja tämän tulevaisuutta.

– Suvaitsevaisuus on tätä päivää. Mikäli opetat lapsestasi suvaitsemattoman, niin hankaloitat hänen elämäänsä tulevaisuudessa tosi paljon. Ja kuka nyt pahaa omalle lapselleen haluaisi? Ja tietenkin: ennen kuin tuomitset, tule kokeilemaan. Lisäksi kannattaa lukea historiaa ja miettiä uudestaan, kenelle ne hevoset kuuluvat? Kaikille tietenkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja