12-vuotias Arvi antaa ymmärrystä vaaratilanteen aiheuttaneelle rekkakuskille – "En minä ole sinulle lopun elämääni vihainen"

0:54

Nuori yrittäjä muistuttaa, että tunnekuohun vallassa tehdyllä ajattelemattomalla tööttäyksellä voi olla yllättävänkin vakavia seurauksia.

Pääkuvan video

12-vuotiaan Arvi Martikaisen liikenneterveiset

Suomen nuorimmaksi yrittäjäksikin tituleerattu 12-vuotias Arvi Martikainen päätti hyödyntää sosiaalista mediaa kertoakseen itselleen tärkeästä asiasta. Hän julkaisi pitkän kirjoituksen yrityksensä Facebook-sivulla eilen sunnuntaina.

Arvi kertoo olleensa eilen sunnuntaina aamupäivästä matkalla Mäntsälästä Riihimäelle yhdessä perheensä kanssa. Perässä oli hevostraileri, jonka kyydissä Arvin paras ystävä, 11-vuotias holsteininhevonen Valko.

Perhe kääntyi autoineen ja hevosineen Ridasjärven kylätielle, jossa heidän taakseen – Arvin mukaan todella lähelle – asettui pelkällä nupilla liikenteessä ollut rekkakuski. Vauhtia Martikaisten hevoskuljetuksella oli nopeusrajoituksen mukaiset 60 kilometriä tunnissa. Kun tuli aika kääntyä Ridasjärventielle, jouduttiin vauhtia luonnollisesti hidastamaan reilusti. Sekä kääntyminen että kiihdytys on hevostraileria vetäessä tehtävä rauhallisesti – ymmärrettävistä syistä johtuen.

Korumies Arvi

Arvi Martikainen, 12 vuotta

 • Kilparatsastaja, koruyrittäjä (2016–), luennoitsija
 • Ikä haittasi työllistymistä, joten perusti oman yrityksen
 • Tienasi vuodessa rahat omaan hevoseen valmistamalla ja myymällä koruja
 • Kustantaa harrastuksensa oman yrityksensä tuotoilla
 • Haluaa parantaa poikaratsastuksen asemaa Suomessa
 • Toivoo, että jokainen saisi harrastaa rakastamaansa lajia ilman pelkoa ilkkuvista kommenteista

– Tämä ystäväni seisoo trailerissa muutamalla narulla päästään kiinnitettynä, ryntäiden sekä takapuolen takana metalliset puomit. Hän ei näe, milloin tulee mutka, tai milloin vauhti hidastuu. Siksi isäni, joka on myös ammattikuljettaja, tekee jarrutukset sekä kiihdytykset erittäin varoen, Arvi kirjoittaa.

– Tässä vaiheessa nopeutemme oli sinulle, ison auton kuljettaja, liian vähän. Lähdit ohittamaan meitä sekä nojasit torveen koko ohituksen ajan! Niin että mäkin ihmislapsena säikähdin. Jatkoit kaasuttaen matkaa. Sinulla oli kiire jonnekin? Ja sinua hermostutti kun me ajoimme niin hiljaa?

Arvi muistuttaa, että hevosen kuulo on erittäin herkkä. Eikä se rekan torven törähdys jää ihmiseltäkään huomaamatta.

– Minun ystävälleni se ääni tuottaa kipua, saati kun sille altistuu arvaamatta kopissa, jossa ei näe mistä ääni tulee.

Onnea oli matkassa

– Mietipä hetki. Ajattele, jos sinun pitäisi matkustaa pitkään seisaallaan suljetussa kopissa ilman tukea. Tai mieti, miten sinä ajaisit sinun autoa, jos takapenkilläsi olisi vesisaavi ilman kantta, etkä haluaisi läikyttää sitä? Niin, juuri siten kuljettaa myös minun isäni minua ja ystävääni.

Arvi kertoo hevosen säikähtäneen tilannetta, mutta kokeneena matkustajana mitään sen pahempaa ei onneksi tapahtunut. Hän kehottaa kuljettajaa miettimään, mitä olisi voinut käydä, mikäli Valko olisikin säikähtänyt vähän pahemmin ja saanut esimerkiksi haavan jalkaansa.

– Sellaisen parantumiseen hevosella saattaa mennä monta viikkoa, ja harjoittelumme sekä kisakautemme olisi katkennut siihen. Koko vuoden treenimme hukkaan siksi, että sun teki mieli painaa torvea.

Myös hevostrailereita jälleenmyyvän Stamine Oy:n toimitusjohtaja Elina Rinne toivoo hevoskuljetuksia tien päällä kohtaavilta autoilijoilta malttia.

– Hevonen on pakoeläin, sen ensimmäinen reaktio on juosta karkuun. Säikähtäessään trailerissa hevonen voi loukkaantua pahoin, yhdistelmä voi ajautua ojaan tai aiheuttaa hallitsemattomana vaaran muille tiellä liikkujille. Pahimmassa tapauksessa traileri voi kaatua.

Rinne myös muistuttaa, että tällaisen yhdistelmän kanssa niin jarrutus- kuin kiihdytysmatkatkin ovat huomattavasti pidempiä kuin pelkällä henkilöautolla.


"Kaikilla meillä on joskus paha päivä"

Menomatkalla sattuneesta ikävästä tilanteesta huolimatta Arvin ja Valkon reissu Riihimäelle oli menestyksekäs.

– Pääsimme kisapaikalle ehjinä sekä voitimme vielä ruusukkeenkin, Arvi hehkuttaa Facebook-kirjoituksessaan.

Arvilta liikenee lopulta ymmärrystä myös hidastelusta kimpaantuneelle kuljettajalle.

– Sinulta toivon hieman malttia kohdata meitä muita tienkäyttäjiä. Ymmärrän, että kaikilla meillä on joskus paha päivä. Enkä minä ole sinulle lopun elämää vihainen, hän vakuuttaa.

Arvi korostaa, että valtaosa teillä liikkuvista isojen autojen kuljettajista on kuitenkin ihan oikeita ammattikuljettajia. Hän toivottaa tämän kyseisen kuljettajan tervetulleeksi kuulemaan lisää "600-kiloisen kaverin turvallisesta roudaamisesta".

– Mielestäni ihmiset tietävät ihan liian vähän hevosista ja etenkin kuljetuksista, syksyllä seitsemännelle luokalle menevä Arvi kertoo.

Tapahtuman ja kirjoituksen aitoutta epäilty

Arvi kertoo julkaisunsa saaneen sosiaalisessa mediassa runsaasti näkyvyyttä. Vaikka palaute on ollutkin hänen mukaansa 99-prosenttisesti positiivista, on kommenteissa ihmetelty myös sitä, mikseivät Martikaiset antaneet tilaa takaa tulleelle nupille.

– Emme väistäneet, koska olimme juuri tulossa risteykseen, josta käännyimme. Rekan matka olisi saattanut olla eteenpäin. Tiellä on myös vaikea väistää, ja hevosen kanssa pysähtyminen tien reunaan ja siitä lähteminen on vaikeaa, Arvi selventää.

Osa kommentoijista on pitänyt tarinaa keksittynä, mitä nuorimies hämmästelee suuresti. Monen on ollut vaikea uskoa myös sitä, että Arvi olisi itse kirjoittanut tuhansia tykkäyksiä ja jakoja keränneen päivityksen.

– Se saattaa joidenkin mielestä kuulostaa jonkun muun kuin 12-vuotiaan kundin kirjoittamalta, hän kertoo, mutta sanookin saaneensa ammatti-ihmisiltä opetusta niin somen käyttöön kuin kirjoittamiseenkin.

– Epäilyksille en tietenkään voi mitään, mutta toivotan kaikki epäilijät tervetulleiksi keskustelemaan kanssani samoista asioista vaikka ihan kasvokkain, hän ilmoittaa suoraselkäisesti.

Arvi ei anna ilkeiden kommenttien lannistaa itseään. Hän pitää hienona asiana, että hevoskuljetusturvallisuus puhuttaa.

– Sitä kautta varmasti myös negatiivisten kommenttien jättäjät miettivät asiaa.

Arvin 10 vinkkiä hevoskuljetusten kohtaamiseen

 • Pidä turvaväli
 • Älä hidasta tarpeettomasti esimerkiksi ohituskaistan jälkeen
 • Älä käytä äänimerkkiä
 • Vältä äkillisiä ääniä
 • Älä koskaan koputa hevosrekan tai -trailerin kylkeen
 • Malta, vaikka kuljetus hidastaisi mutkiin tai risteyksiin
 • Jos ajat traktoria, kuljetus saattaa vain ajaa perässäsi, ellet aja itse kokonaan tien sivuun
 • Älä väläyttele pitkiä valoja
 • Jos olet samoissa liikennevaloissa hevoskuljetuksen kanssa, älä kaasuttele kierroksia tai jumputa poppia
 • Hevoskuljetukselle saa vilkuttaa – "Me ollaan yleensä aika hyviä tyyppejä"

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja