Hevosenliha ei ole ainoa – muistatko nämä ruokakohut?

Tuorein ruokaan liittyvä skandaali paljastui toissa viikolla. Ison-Britannian viranomaiset varoittavat tuolloin kansalaisia siitä, että osa Finduksen myymistä naudanlihalasagneista onkin hevosenlihaa. Tämän jälkeen hevosenlihaa on löytynyt monista muistakin naudanlihavalmisteista.

Thaimaalaisen ananasmehutiivistettä valmistavan tehtaan huonot työolot

Kansalaisjärjestö Finnwatch väitti tammikuussa 2013, että Suomen kauppaketjut myyvät omilla tuotemerkeillään elintarvikkeita, joita tuottavissa tehtaissa poljetaan työntekijöiden oikeuksia.

Järjestön selvityksessä esimerkkeinä olivat Thaimaassa jalostettavat tonnikalasäilykkeet ja ananasmehu. Pahimpia ongelmia löytyi ananasmehutiivistettä valmistavalta tehtaalta, jonka olot viittasivat Finnwatchin mukaan jopa pakkotyöhön ja ihmiskauppaan.

Värjättyä jauhelihaa myytiin nautana Ruotsissa

Lokakuussa 2012 myytiin useita tonneja värjättyä sianlihaa naudanfileenä ruotsalaisille tukkukaupoille, Svenska Dagbladet -lehden mukaan väärennettyä lihaa saattoi päätyä myös ravintoloihin ja kauppoihin.

Ruotsin elintarvikevirasto antoi asiasta EU:n laajuisen varoituksen, sillä väriaine saattoi olla vaarallista. Tämän lisäksi riskinä oli se, että asiakkaat eivät väärässä uskossa valmista lihaa riittävän kypsäksi.

Saksalaisten itujen EHEC -kolibakteeri

Touko-kesäkuussa 2011 Euroopassa seurattiin EHEC -bakteeritartuntojen lisääntymistä. Tapauksia raportoitiin ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Lähes kaikissa tapauksissa tartunnan saanut oli juuri palannut Saksasta.

Saksassa tehdyt epidemiologiset ja ruoan jakeluketjuun kohdistuvat selvitykset viittasivat siihen, että epidemia oli levinnyt sarviapilan itujen välityksellä. Epidemian aikana sairastui yli 4 200 ihmistä.

THL:n tartuntatautiraportin mukaan vain yksi Suomessa todetuista tapauksista liittyi Saksasta levinneeseen epidemiaan.

Kolibakteeri tarttuu yleensä saastuneiden käsien tai ruoanvalmistuksessa käytettävien välineiden kautta.

Saksalaisten kananmunien dioksiini

Vuoden 2011 alussa Saksassa uutisoitiin, että kananmunista oli löytynyt suuria pitoisuuksia myrkyllistä dioksiinia. Viranomaiset epäilivät, että dioksiini oli peräisin rehusta, johon oli joutunut teollisuusrasvoja. Tuhansia kanoja teurastettiin ja useita kanaloita ja kalkkunatiloja suljettiin.

Dioksiini on myrkky, joka kerääntyy kehoon. Se voi aiheuttaa muun muassa keskenmenoja ja syöpää.

Suomessa esimerkiksi Stockmann-tavaratalo veti varotoimeksi myynnistä saksalaisia leivonnaisia, joissa oli käytetty munia.

Suomalaisten kalatuotteiden kohtalokas listeria

Neljä vanhusta kuoli alkuvuonna 2000 listeriamyrkytykseen. Kalaperäisiksi epäiltyjä listeriatapauksia ilmeni ympäri maata Lappia ja pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.

Kansanterveyslaitos ja elintarvikeviranomaiset ottivat kaikkiaan 300 kalatuotetta ja 350 kala-alan laitosta tehotarkkailuun. Elintarvikevirasto suositteli tuolloin, että tyhjiöpakattujen kylmäsavustettujen ja graavattujen kalojen myyntiaika olisi korkeintaan kaksi viikkoa.

Kiinan melamiinimaito

Syksyllä 2008 Kiinaa ja koko Kaakkois-Aasia järkytti tieto, jonka mukaan vauvojen korvikemaitoja oli jatkettu teollisuuskemikaali melamiinilla.

Melamiinimaito tappoi ainakin kuusi vauvaa ja sairastutti kaikkiaan 300 000 ihmistä. Maidon melamiini aiheutti lapsille muun muassa vakavia munuaisvaurioita.

Melamiinia oli lisätty tahallaan maitoon, jotta se näyttäisi ravintoarvotutkimuksissa proteiinipitoisemmalta.

Nokian vesikriisi

Vuonna 2007 tuhannet nokialaiset sairastuivat vatsatautiin vesijohtoveden saastumisen vuoksi. Monet joutuivat ripulin ja oksentelun vuoksi sairaalahoitoon.

Jätevesivuodon syyksi paljastui inhimillinen erehdys. Tampereen poliisin mukaan jätevesipuhdistamon työntekijä oli epähuomiossa avannut väärän venttiilin auki sillä seurauksella, että niin sanottu tekninen vesi pääsi käyttövesijärjestelmään. Puhtaan veden joukkoon päässyt jätevesi saastutti pääosan Nokian vesijohtoverkostosta.

Sipsien akryyliamidi

Ruotsalaistutkimus väitti vuonna 2002, että perunalastut ja ranskanperunat voivat sisältää runsaasti terveydelle vaarallista akryyliamidia.

Akryyliamidi voi aiheuttaa eläimille syöpää, ja asiantuntijat uskovat, että se voi aiheuttaa syöpää myös ihmisille.

Akryyliamidia syntyy elintarvikkeeseen tietyissä kypsennysprosesseissa, joista joitakin on käytetty useita vuosia, jopa vuosisatoja.

Hullun lehmän tauti Britanniassa

90-luvun lopulla Eurooppaa kuohutti hullun lehmän tauti (BSE). Ensimmäiset tapaukset uutisoitiin Britanniasta, jossa aloitettiin nopeasti nautakarjan joukkoteurastukset.

Sairastumisen aiheuttajaksi paljastui myöhemmin liha-luujauho, jota oli sekoitettu nautojen rehuun.

Paniikki syntyi, kun epäiltiin, että tauti voi tarttua ihmiseen. Ihmisessä tauti näkyi Creuzfeldt-Jakobin taudin uutena muotona, jonka tiedettiin rappeuttavan aivoja ja johtavan kuolemaan.

Salmonella

Salmonellabakteeria esiintyy jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Sen aiheuttama ripuli ei ole hengenvaarallista, mutta kiusallista. Salmonella-epidemioita ilmenee ajoittain. Salmonellan riski on aina olemassa, kun käsitellään tai nautitaan raakoja kanatuotteita, kuten munia tai huonosti kypsennettyä broileria. Salmonellabakteeri on ulosteperäinen.

80-luvulla Suomessa vedettiin markkinoilta suklaapatukoita, koska niiden sisältämästä kaakaosta oli löytynyt salmonellaa.

Lue myös:

    Uusimmat