Mainos

Hermomyrkky-botuliini ei maistu miltään - vasta halvaus hälyttää

Elintarvikkeisiin joskus kehittyvää botuliini-hermomyrkkyä ei voi huomata syödessä - se ei maistu eikä haise miltään. Myrkytys havaitaan yleensä vasta, kun halvaus etenee kasvoista raajoihin. Botulismi-myrkytys on erittäin harvinainen sekä valitettavasti myös erittäin vaikeasti tunnistettava ja hoidettava.

Yksi ihminen kuoli ja toinen joutui sairaalaan, kun he olivat syöneet botuliinin saastuttamia italialaisia Gaudiano Bio -merkkisiä oliiveja. Oliivipurkkiin oli joutunut Clostridium botulinum -bakteeria, joka alkoi purkin hapettomassa ympäristössä erittää botuliini-hermomyrkkyä. Bakteeri on yleinen maaperässä.

VÄLTÄ VAARAA

- Botulismin ensioireet ovat moninaiset: väsymys, heikkous, kuulo- ja näköhäiriöt kasvoilla, osittain kasvohalvaus, suupielen roikkuminen, oksentelu, ripuli, vatsakipu. Kasvoista halvaus etenee ensin yläraajoihin, sitten alemmas, HUS:n infektiosairauksien osaston ylilääkäri Veli-Jukka Anttila kertoo.

- Lääkärin on hankala tunnistaa myrkytys, koska oireet viittaavat myös muihin neurologisiin sairauksiin. Nyt tuli kaksi samantyyppistä potilasta, joilla oli yhteys toisiinsa. Lisäksi toinen oli huomattavasti nuorempi, ja nuorilla esimerkiksi aivohalvaus on harvinaisempi. Tämän kaiken avulla botulismin jäljille päästiin.

Botulismi-myrkytys on harvinainen: viimeksi Suomessa siihen on sairastuttu vuonna 2006 ja sitä ennen vuonna 1999.

Myrkytystä hoidetaan hermomyrkyn vasta-aineella.

- Vasta-aineen saatavuus Euroopan tasolla ei ole kovin hyvä, mutta se kuuluu Suomessa niihin lääkeaineisiin, joita on aina pieni varasto maassa. Ihan jokaisessa terveyskeskuksessa vasta-ainetta ei ole, Anttila sanoo.

Botulismi pitäisi havaita nopeasti, sillä botuliini-myrkky vaurioittaa pahasti lihaksistoa ja hermoja edetessään. Elimistö palautuu hyvin hitaasti ennalleen - jos palautuu. Ilman hoitoa botulismi lamaannuttaa hengityksen ja sairastunut kuolee.

Lähteet: Ylilääkäri Anttilan lisäksi Eviran yksikönjohtaja Auli Vaarala ja Lihateollisuusopiston nettisivu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.