Elintarvikkeisiin joskus kehittyvää botuliini-hermomyrkkyä ei voi huomata syödessä - se ei maistu eikä haise miltään. Myrkytys havaitaan yleensä vasta, kun halvaus etenee kasvoista raajoihin. Botulismi-myrkytys on erittäin harvinainen sekä valitettavasti myös erittäin vaikeasti tunnistettava ja hoidettava.
Yksi ihminen kuoli ja toinen joutui sairaalaan, kun he olivat syöneet botuliinin saastuttamia italialaisia Gaudiano Bio -merkkisiä oliiveja. Oliivipurkkiin oli joutunut Clostridium botulinum -bakteeria, joka alkoi purkin hapettomassa ympäristössä erittää botuliini-hermomyrkkyä. Bakteeri on yleinen maaperässä.
VÄLTÄ VAARAA |
- Botulismin ensioireet ovat moninaiset: väsymys, heikkous, kuulo- ja näköhäiriöt kasvoilla, osittain kasvohalvaus, suupielen roikkuminen, oksentelu, ripuli, vatsakipu. Kasvoista halvaus etenee ensin yläraajoihin, sitten alemmas, HUS:n infektiosairauksien osaston ylilääkäri Veli-Jukka Anttila kertoo.
- Lääkärin on hankala tunnistaa myrkytys, koska oireet viittaavat myös muihin neurologisiin sairauksiin. Nyt tuli kaksi samantyyppistä potilasta, joilla oli yhteys toisiinsa. Lisäksi toinen oli huomattavasti nuorempi, ja nuorilla esimerkiksi aivohalvaus on harvinaisempi. Tämän kaiken avulla botulismin jäljille päästiin.
