Hermo- ja älypiparit, joululeipä ja -pulla 19.11.2001

Toim. Kati Nappa

Vieraana Pirkko Larmo Birkkalan tilalta Suomusjärveltä. Tilalla on viljelty muutama vuosi spelttiä - alkuvehnää. Pirkko on kertomassa speltistä, sen ravintoarvosta, viljelystä ja käytöstä sekä leipomassa Hildegard Bingeniläisen hermo- ja älypipareita. Ohje on 1100-luvulta.

Hildegardin hermo- ja älypiparit

275 g voita
2 ½ - 3 dl ruskeaa tai fariinisokeria
1 muna
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia
½ tl muskottia
2 tl leivinjauhetta tai 1 tl soodaa
1 ½ dl rouhittuja manteleita
5-5 ½ dl spelttijauhoja

voiteluun: munaa
pinnalle: mantelilastuja

1. Sekoita rasva ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
3. Jaa taikina kahdelle kelmunpalalle tai muovipussiin ja muotoile pariksi tangoiksi.
4. Sulje muovipussiin ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
5. Pyöritä tanko tasaiseksi (halk. noin 3 cm) ja leikkaa siitä 0,5 - 1 cm:n viipaleita.
6. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle. Jos käytät jauhoja vain 5 dl, pipareista tulee mureampia. Jätä silloin pellille tarpeeksi leviämisvaraa.
7. Voitele pikkuleivät munalla ja ripottele päälle mantelilastuja tai jos et halua voidella , paina lastut kiinni pintaan.
8. Paista 175 asteessa noin 15 min.
9. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä ennen purkkiin nostamista.

Joululeipä Birkkalan tapaan


(5-6 leipää)

1 ½ l piimää
3 dl siirappia
1 ½ tl pomeranssia
1 ½ tl kuminaa
1 ½ rkl suolaa
1 l Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja

1. Sekoita lämpimään piimään siirappi, pomeranssi, kumina, suola ja spelttijauhot. Jätä seos turpoamaan ja maustumaan noin kahdeksi tunniksi.

2,3 l spelttijauhoja
5 pussia kuivahiivaa
(1 dl puolukoita, rusinoita tai pieniä omenakuutioita)

2. Mittaa noin 2,3 litraa spelttijauhoja ja sekoita niihin 5 pussia kuivahiivaa. Alusta jauhoseos turvonneeseen piimäseokseen. (Halutessasi voit lisätä taikinaan puolukoita, rusinoita tai pieniä omenkuutioita). Kohota taikina hyvin.
3. Leivo taikinasta 5-6 leipää. Koska taikina on löysähköä leivät on hyvä laittaa voideltuihin vuokiin. Kohota leivät hyvin.
4. Paista leivät 175-200 asteessa 40-50 minuuttia.

Birkkalan riihitontun joulupullat


½ l lämmintä vettä
5 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa

2 kanamunaa
2 dl sokeria
n. 8-10 dl puolikarkeita spelttijauhoja
2 pussia kuivahiivaa
200g voita

Täyte: luumusose
Pinnalle: kananmunaa ja raesokeria

1. Sekoita lämpimään veteen 5 dl puolikarkeita spelttijauhoja, kardemumma ja suola. Anna seoksen turvota noin 2 tuntia.
2. Lisää turvonneeseen seokseen kananmunat, sokeri ja loput spelttijauhot, johon kuivahiiva on sekoitettu sekä pehmeä voi. Alusta taikina hyvin.
3. Kohota taikina.
4. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli osat levyksi jauhoja apuna käyttäen.
5. Voitele levyt luumusoseella. Kääri levyt rullalle ja viipaloi ne ja laita viipaleet paperivuokiin. Kohota pullaset.
6. Voitele kohoneet pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
7. Paista pullia 225 asteessa noin 15 min.

Lue myös:

    Uusimmat