Herkut kevään juhliin: Ylioppilaan piparit ja minileivokset

Kevään juhlat lähestyvät ja on aika suunnitella juhlien tarjoiltavat. Leivo ylioppilasjuhliin tai pihakesteihin kauniita suklaakuorrutteisia keksejä ja tarjoile muhkeaa mascarponekakkua kaurakekseillä.

Juhlien tarjoiltavista on turha stressata sen enempää. Keksit ja kakut syntyvät helposti Myllyn Paras -valmistaikinoista jos aika ei riitä taikinoiden tekoon. Ota siis ilo irti keväästä ja kesästä ja nautiskele juhlissa suussa sulavia herkkuja.

Minileivokset mustikkamoussella

Mustikka ja sitruunarahka on mainio makuyhdistelmä. Kokeile herkullisia minileivoksia mustikkamoussella.

20 kappaletta:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Täyte:
1½ dl mustikkahilloa

Kevyt mustikkamousse:
3 dl mustikoita
½ dl vettä
4 liivatetta
1 dl vaahtoutuvaa kermavalmistetta (esim. Flora Vispi 20 %)
1 dl sitruunarahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 munanvalkuaista
2 rkl (ruokokide)sokeria

Koristeeksi:
mustikoita ja tuoretta minttua

1. Ota taikinalevyt erilleen sulamaan. Jaa molemmat sulaneet levyt kymmeneen osaan ja taputtele palaset pienten piirasvuokien pohjille ja reunoille. Kypsennä piiraspohjia sellaisenaan 200-asteisen uunin keskitasolla noin 6 minuuttia. Jäähdytä pohjat.

2. Valmista mousse: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Survo 1 dl mustikoita haarukalla ja lisää siihen ½ dl vettä. Kiehauta mustikkasurvos mikrossa tai kattilassa ja liuota joukkoon valutetut liivatteet. Vaahdota kevytkermavalmiste ja lisää vaahtoon rahka ja vaniljasokeri. Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri vaahdoksi erikseen. Kaada huoneenlämpöiseksi jäähtynyt liivatemehu nauhana ja sekoittaen rahkavaahtoon. Lisää joukkoon mustikat ja lopuksi varovasti valkuaisvaahto.

3. Levitä leivospohjille hillo ja sen päälle mustikkamousse. Siirrä leivokset viileään jähmettymään puoleksi tunniksi. Koristele mustikoilla ja mintulla.

VINKKI: Kokeile karpaloilla tai puolukoilla ja karpalo- tai puolukkahillolla!

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Vadelmakääretorttu

Herkullinen tumma vadelmakääretorttu sopii loistavasti jälkiruuaksi tai kahvipöytään tarjoiltavaksi. Voit tehdä kääretorttuviipaleista myös juhlavia leivoksia koristelemalla leivokset kauniisti marjoilla.

Noin 15 viipaletta:

4 munaa
1½ dl ruokokidesokeria
1 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoja
1 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

2½ dl vadelmasurvosta (sokeritonta)
4 dl kokonaisia vadelmia
1 dl vaahtoutuvaa kevyt vaniljakastiketta (Esim. Flora Vanilla) voi olla vähälaktoosinen
1 dl maitorahkaa (voi olla laktoositon)
1 rkl ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot sekä leivinjauhe. Lisää jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

2. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa kypsä kääretorttulevy leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä.

3. Levitä marjasurvos tasaiseksi kerrokseksi kääretorttulevylle, ja laita päälle marjat. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää maitorahka ja mausta seos. Levitä marjatäytteen

päälle ohueksi kerrokseksi. Kääri levy rullalle ja jätä saumakohta alaspäin. Anna kääretortun vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

VINKKI: Tee kääretortusta leivoksia: käytä rahka-vaniljatäytettä kaksinkertainen annos (koko tölkki) ja pursota puolet siitä kääretorttuleivosten koristeeksi. Koristele tuoreilla marjoilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Piparit kannattaa leipoa jo hyvissä ajoissa ennen juhlia. Nämä piparit on suunniteltu ylioppilasjuhliin, mutta muihin valmistujaisiin voi tehdä toisenlaisen koristelun, esimerkiksi juhlittavan nimikirjaimet. Samppanjalasi on sopivan kokoinen muotti näille pipareille.

Yo-piparit

n. 20 kpl

  • 1 pkt Myllyn Paras murotaikinaa tai juhlamurotaikinaa (400 g pakaste)
  • n. 200 g vadelmahilloa
  • Koristeluun:
  • n. 150 g kuorrutussuklaata tai tummaa taloussuklaata

Kauli sulanut murotaikina ohueksi levyksi, voit käyttää pöydällä hieman jauhoja kaulinnan apuna. Ota muotilla pyöreitä, halkaisijaltaan noin 4 cm:n kakkuja. Paista niitä 200-asteessa n. 5-8 minuuttia. Varo palamista. Jäähdytä.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Ota puolet pyöreistä kakuista ja kasta reuna suklaaseen. Voit laitaa reunaan hopeisen nonparellin "lyyraksi". Lado suklaareunaiset piparit leivinpaperille jähmettymään. Levitä sillä aikaa hillo täytteeksi toisille puoliskoille. Nosta päälle suklaareunaiset piparipuoliskot. Muista tarjoiltaessa varoa, että suklaa ei tartu tosiin pipareihin.

Murotaikina

Murotaikina voi halutessa myös leipoa itse.

  • 125 g laktoositonta voita tai margariinia
  • 1½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 2½ dl karkeita vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti

Mascarpone-kaurakeksikakku

Leivo kevään juhlien sankarille vastustamaton kakku kätevästä Kauramurotaikinasta. Täytteitä vaihtelemalla, saat juuri mieleisesi kakun.

Noin 14 annosta

Valmistusaika: 1 tunti

Pohjat:
2 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (2 x 400 g)

Vaahto:
2½ dl vaahtoutuvaa kermaa tai vaniljakastiketta
2 tlk mascarponejuustoa 500 g (toinen tölkki voi olla rahkaa)
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kermalikööriä (esim. Bailey's)

Kostutus:
noin 2 dl vahvaa kahvijuomaa
3 rkl kermalikööriä (esim. Bailey's)

Täyte:
3 dl mansikkasurvosta
2 dl raparperihilloa

koristeeksi mansikoita ja sitruunamelissan lehtiä

Kauli sulaneen taikinapaketin jokaisesta levyistä iso pyöreä levy (halkaisija 25-28 cm) leivinpaperin päällä. Paista kutakin pohjalevyä 200-asteisen uunin keskitasolla 7–10 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma tai vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto (ja rahka). Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä.

Kokoa torttu tarjoiluastialle. Yhdistä kahvi ja kermalikööri. Kostuta alimmainen torttupohja kahviseoksella. Levitä päälle puolet mansikkasurvoksesta ja sen päälle täytevaahtoa. Aseta toinen keksilevy päälle, kostuta ja levitä päälle raparperihillo ja vaahtoa. Kostuta kolmas pohja ja laita loput mansikkasurvoksesta sekä vaahto.

Levitä kakun päälle vaahtoa ja koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: Käytä täytevaahdon tilalla jäätelöä, jonka maustat liköörillä. Säilytä tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Siirrä jäätelökakku tarjolle ja anna pehmetä puoli tuntia ennen tarjoilua.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras

Petra Kiiski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat