Herkullista naposteltavaa illanviettoon - katso reseptit!

Kesäiltaa on mukava viettää ystävien ja hyvän ruuan parissa. Yllätä vieraasi herkullisilla italialaisilla pizzoilla, porkkanamuffiineilla tai vaikkapa mangojuustokakulla.

Aidon italialaisen pizzan tunnistaa pohjasta, jonka tulee olla juuri sopivan ohut ja rapea. Pizzan voi täyttää oman makunsa mukaan vaikkapa kinkulla, katkaravuilla tai kasviksilla.

Pizzapohja:

2,5 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g hiivaa
7-8 dl jauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Kinkkupizza:

tomaattikastiketta
parmankinkkua siivuina
juustoraastetta

Katkarapupizza:

vihreää pestokastiketta
katkarapuja
juustoraastetta

Kasvispizza:

tomaattikastiketta
latva-artisokan sydämiä
aurinkokuivattuja tomaatteja
punasipulia
herkkusieniä
juustoraastetta

Pizza Margherita:

tomaattikastiketta
tuoreita tomaatteja siivuina
mozzarellaa

Sekoita kädenlämpöiseen veteen sokeri ja suola. Lisää hiiva ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Laita kuusi desiä jauhoja laakeaan astiaan ja kaiva jauhojen keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan hiivaseos ja oliiviöljy. Alusta taikinaa jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Vaivaa taikinasta tasainen ja kimmoisa.

Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa vähintään tunti.

Kauli valmis taikina kahdeksi pyöreäksi pizzaksi tai yhdeksi pellilliseksi. Levitä kastike pizzpohjalle tasaisesti lusikalla. Asettele päälle täytteet ja juusto. Paista 250-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja pizzan reunat ovat saaneet väriä.

Tortillat

Tortillat ovat oiva vaihtoehto kesäillan viettoon. Voit tehdä tortillat vieraita varten valmiiksi tai antaa jokaisen tehdä mieluisensa tortilla erilaisista täytteistä. Tortillapohjat kannattaa tehdä durum-vehnäjauhoista, jolloin ne on helppo leipoa ja tulos on maukas.

10:lle

5½ dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl vettä

Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se kymmeneen osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Anna pullien levätä peitettynä muovilla sillä aikaa, kun valmistat haluamasi täytteen.

Kauli pullat paistinpannusi kokoisiksi pyöreiksi levyiksi. Paista tortilloja ilman rasvaa paistinpannulla molemmin puolin niin, että tortilla saa hivenen rusehtavia pilkkuja. Laita täytettä tortillan sisään ja kääri rullalle ja herkuttele välittömästi. Seuraksi sopii hyvin raikas salaatti.

Broileritäyte:

1 rkl öljyä tai margariinia
2 sipulia
400 g broilerinlihasuikaleita
2 paprikaa
1 tlk herkkusienipaloja (noin 2 dl)
2 rkl tacomausteseosta (tai chiliä, oreganoa, suolaa)
150 g ranskankermaa tai kermaviiliä, voi olla laktoositonta ja vähärasvaista

Kypsennä silputtu sipuli ja broilerinlihasuikaleet paistinpannulla tai kasarissa. Mikäli käytät kypsää broileria, riittää vain lihapalojen lämmitys. Lisää muut ohjeen aineet ja mausta mieleiseksesi.

Ranskankerman voit lisätä valmiiksi lihaseoksen sekaan tai voit laittaa vasta tarjoiltaessa tortillan sisään erikseen ranskankerman ja muun täytteen. Samaan tapaan voi valmistaa perinteisen lihatäytteen naudanlihasuikaleista.

Kasvistäyte:

1 rkl öljyä tai margariinia
1 iso purjosipuli
2 pss pakastekasvissuikaleita
1 pss pakastemaissia
3-6 valkosipulinkynttä
2 chilipaprikaa (tai noin 1 rkl chiliä)
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl oreganoa
100 g valkosipulituorejuustoa (tai sulatejuustoa), voi olla laktoositonta ja vähärasvaista
2 dl mustia oliiveja

Kuumenna rasva kasarissa tai teflonkattilassa. Lisää silputtu purjo, kasvissuikaleet, maissit, hienonnettu valkosipuli ja chili sekä mausteet. Anna täytteen hautua 5-10 minuuttia. Täytä lämmin tortilla kasvistäytteellä, guacamolella ja ranskankermalla.

Mangojuustokakku

Mangojuustokakku maistuu takuulla suolaisen pitsan tai tortillan jälkeen. Näyttävä kakku sopii myös loistavasti hienompiinkin juhliin. Yhdestä kakusta riittää noin 10-15 vieraalle.

Kakkupohja:
1 pkt suklaa- tai kauramurotaikinaa

Täyte:

6 liivatelehteä
½ dl mangotölkin lientä
1 tlk säilykemangoa soseena (n. 250 g / 400 g)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa (2 tlk)

Päälle:

3 dl mangososetta (esim. lastenruokasosetta)
4 liivatetta

Koristeeksi:

1 tlk säilykemangoa viipaleina
kermapursokkeita
hopeakuulia

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200 asteiseen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 min. Kuumenna ½ dl mangolientä kiehuvaksi esim. mikrouunissa lasissa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi liemeen. Lisää seos, soseutettu mango ja muut maustavat ainekset tuorejuustoon. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti juustomangoseos. Kaada hyytelö torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.

Liuota koristehyytelön liivatteet myös ensin kylmässä vedessä. Puristele liivatteet pois liotusvedestä ja sulata ne mangososeen kanssa (n. ½ dl) kiehuvaksi esim. mikrouunissa lasissa. Lisää loppu sose joukkoon. Levitä seos juustotäytteen päälle ja anna hyytyä vähintään seuraavaan päivään. Koristele ennen tarjoilua.

Porkkanamuffinit

Porkkanamuffiinit ovat juhlien piristävä väripilkku. Voit kuorruttaa vaikkapa jokaisen muffiinin mieleiselläsi kuorutteella tai antaa vieraiden tuunata itselleen omat uniikit porkkanamuffinsit.

Noin 12 muffinia:

4 porkkanaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 dl sokeria
100 g sulatettua voita
2 kananmunaa

Kuorrutus 1:

200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

Kuorrutus 2:

2 dl tomusokeria
1 rkl appelsiinimehua

Kuorrutus 3:

100 g tummaa suklaata
0,5 dl kermaa
(1 rkl sitruslikööriä)

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, sokeri ja kaneli. Lisää jauhoihin porkkanaraaste ja sekoita.

Sekoita keskenään kananmunat ja jäähtynyt voisula. Kaada voi-kananmunaseos kuiviin aineisiin ja sekoita varovasti nostelemalla.

Jaa taikinamassa muffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia.

Kuorrutus 1:

Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Voit värjätä kuorrutuksen elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus jäähtyneille muffineille veitsellä tai lastalla.

Kuorrutus 2:

Sekoita appelsiinimehu tomusokeriin. Kuorrutteen on tarkoitus olla aika paksua, joten lisää mehu tomusokeriin vähän kerrallaan. Voit värjätä kuorrutteen elintarvikevärillä. Levitä jäähtyneille muffineille veitsellä tai lastalla.

Kuorrutus 3:

Kiehauta kerma paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kuumaan kermaan pieniksi paloiksi pilkottu tai raastettu suklaa ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Voit maustaa kuorrutteen sitrusliköörillä. Jäähdytä kuorrutemassa ennen muffineille levittämistä.

Koristele kuorrutetut muffinit erilaisilla kakkukoristeilla, sokeroiduilla appelsiininkuorilla, pähkinärouheella tai marsipaaniporkkanoilla.

Suklaa-pähkinäkeksit

Ihanat pähkinä-suklaakeksit sopivat hyvin illanistujaisiin ja kahvipöytään. Maukkaat keksit voit myös viedä tuliaisena ystäväsi juhliin.

Suklaa-pähkinäkeksit:

200 g voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
250 g tummaa suklaata
3 dl kuorittuja saksanpähkinöitä

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokerit ja suola tasaiseksi vaahdoksi. Lisää kananmunat. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos taikinaan desilitran erissä.

Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita suklaa- ja pähkinärouhe taikinaan. Nosta taikinaa lusikalla paperoidulle pellille ja paista uunissa kymmenisen minuuttia. Tarjoile jäähtyneinä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat