Herkkuja Unkarista

Testaa neljää herkullista ja tuhtia reseptiä unkarilaisen keittiön sydämestä.

Pörkölt

600 g porsaan suikalepaistia

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

3 rkl paprikajauhetta

2 rkl tomaattipyreetä

4 rkl öljyä

2 lihaliemikuutiota

mustapippuria

1 dl smetanaa


Suikaloi liha ja kuutioi sipuli ja valkosipuli. Lämmitä öljyä padan pohjalla ja lisää joukkoon sipulit ja lihat. Ruskista kevyesti. Lisää joukkoon paprikajauhe, tomaattipyree ja mustapippuria.

Ruskista edelleen varoen, etteivät mausteet pala pohjaan. Lisää lihaliemikuutiot ja vettä ja hauduta kunnes lihasuikaleet ovat pehmenneet. Aikaa kuluu tunnin verran riippuen lihan laadusta.

Lisää kastikkeeseen aivan lopuksi smetanaa. Tarjoa makaronin tai galuskojen kanssa.

Galuskat

4 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

2 dl vettä

1 kananmuna

suolaa


Sekoita vehnäjauhot, öljy, vesi ja kananmuna sileäksi taikinaksi. Mausta suolalla ja anna taikinan levätä tovi.

Keitä suuressa kattilassa suolalla maustettua vettä. Pudottele tai pursota pieniä, sormenpään kokoisia kokkareita taikinaa kiehuvaan veteen ja keitä kunnes galuskat nousevat pintaan.

Siivilöi ne ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Unkarilainen lihapata eli pörkölt

500 g porsaanpaistia

2 sipulia

6 valkosipulinkynttä

3 rkl paprikajauhetta

1 rkl tomaattipyreetä

3 rkl mietoa oliiviöljyä

2 lihaliemikuutioita (tai fondilientä)

1 prk smetanaa

mustapippuria


Suikaloi liha ja kuutioi sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy padan pohjalla tai pannulla. Ruskista sipulit ja lihat kevyesti. Lisää joukkoon paprikajauhetta, tomaattipyreetä ja mustapippuria. Ruskista edelleen, niin etteivät mausteet pala.

Lisää lihaliemikuutiot ja vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Hauduta kunnes lihasuikaleet ovat pehmenneet ja sipuli suurustanut kastikkeen. Aikaa kuluu vajaan tunnin verran. Lisää vielä lopuksi smetana. Keitä lisäkkeeksi makaronia, riisiä tai perunoita.

Jauheliha-gulassikeitto

500 g naudan jauhelihaa

100 g possun kylkeä (tai 4 rkl öljyä)

500 g perunoita

2 porkkanaa

2 sipulia

6 valkosipulinkynttä

4 rkl paprikajauhetta

0,5 tl cayennepippuria

0,5 tl kuminaa

0,5 tl mustapippuria

4 laakerinlehteä

3 lihaliemikuutiota

ranskanleipää


Pilko possun kylki aivan pieneksi hakkeeksi ja kuullota sitä kattilan pohjalla niin, että rasva irtoaa. Ruskista jauheliha rasvassa ja lisää pilkotut sipulit ja valkosipulinkynnet. Miedonna lämpötilaa ja ripottele mausteet kattilaan.

Kuullota niin, että ne imevät rasvaa itseensä. Älä polta mausteita.

Lisää reilusti vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Pilko kuoritut perunat ja porkkanat ja nostele ne keittoon. Kun perunat ovat kypsiä, on gulassi valmis. Tarjoa keiton kanssa valkoista leipää.

Lähde: MTV3 Makuja

Lue myös:

    Uusimmat