Mainos

Helsinki ottaa kerjäävien romaniperheiden lapset huostaan

Helsinki aikoo tosissaan kitkeä kerjäläisyyttä kaduilta ennen kuin se pääsee ryöpsähtämään hallitsemattomaksi ongelmaksi. Kaupungin tuoreiden linjausten mukaan kerjäläisvanhempien kanssa kaduille ilmaantuvat lapset otetaan huostaan. Aikuiset saavat tulla toimeen omillaan, sillä kaupunki ei anna toimeentulotukea eikä asuntoa.

Linjauksilla kaupunki varautuu siihen, että kesällä Suomeen saattaa pelmahtaa kasvava joukko romanikerjäläisiä uusista EU-maista. Sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan lähtökohta on, että kerjäläiset eivät ole autettavissa Suomessa.

Kaupunkilaisille Helsingin viranomaiset lähettävät yksiselitteiset terveiset: älkää antako kerjäläisille rahaa.

Helsinki pohtii sen sijaan keinoja, miten apua voitaisiin antaa nykyisten kerjäläisten kotimaassa Romaniassa. Kaupunki on muun muassa tiedustellut Kirkon Ulkomaanavulta, haluaisiko se järjestää apukeräystä.

Räihä teki selkoa kerjäläislinjauksista tänään Helsingissä järjestetyssä tapaamisessa, johon pääkaupungin viranomaiset olivat kutsuneet kollegoitaan muista suomalaiskaupungeista.

Viesti eri puolilta maata kuului, että kyse on pienestä mutta näkyvästä ongelmasta.

Auttaja toivoo töitä romaneille

Romanian romaneiden auttamisessa ansioitunut Mauri Ojala pyöritteli päätään kerjäläiskeskustelua kuunnellessaan. Hänen mielestään liikkeelle ollaan lähdössä aivan väärästä päästä.

Ojala on itse perehtynyt asiaan tekemällä vuosia työtä romanien parissa Romaniassa

- Kysymys on ihmisistä, joita kohdellaan huonosti omassa maassaan. On aivan normaali reaktio, että ihmiset lähtevät muualle, jos he eivät pysty tyydyttämään tarpeitaan kotimaassaan.

Ojalalla oli tuomisinaan tuoreet terveiset Helsingin rautatieaseman nurkilla torstaina tapaamaltaan kahdeksan hengen romaniseurueelta. Seurue oli kertonut Ojalalle haluavansa töihin, mutta Suomessa työn saannin kynnys on korkea.

Työnsaanti voi tyssätä jo siihen, että kaikki romanit eivät luku- tai kirjoitustaitoisia.

- Eikö tällaisille ihmisille pitäisi tarjota helpompi tie työhön, vaikka jonkun opastuksella, Ojala pohdiskeli kerjäläiskeskustelun tauolla.

Kerjäläisiä muualtakin kuin Romaniasta?

Kerjäläisilmiö rantautui Suomeen viime kesänä, kun kaupunkien kaduille ilmestyi lähinnä Romanian romaneita anomaan kansalaisten ropoja.

Helsinkiläisiä huolettivat talven tullen erityisesti vanhempiensa mukana kaduilla olleet lapset. Tilanne ratkesi siten, että vanhemmat ja lapset palasivat - Helsingin avulla - kotimaahansa.

Suomalaisviranomaiset varautuvat siihen, että ensi kesänä kerjäläisjoukko mahdollisesti kasvaa. Mukana voi olla tulokkaita muualtakin kuin Romaniasta; maista, joissa on suuret romanivähemmistöt.

- Ihan hyvin heitä voi tulla Bulgariasta, Slovakiasta ja Unkarista, komisario Jaakko Heinilä Helsingin ulkomaalaispoliisista sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.