Mainos

Helsingissä useita mielenosoituksia itsenäisyyspäivänä – Poliisi: Uhkaavaan toimintaan puututaan matalalla kynnyksellä

Helsingin poliisilaitokselle on ilmoitettu itsenäisyyspäivänä järjestettäväksi useita kulkueita ja mielenosoituksia, kertoo poliisi tiedotteessaan.

– Lähtökohta on, että juhlapäivä sujuu turvallisesti ja poliisi on kaupungilla turvaamassa tasapuolisesti kaikkien juhlapäivää. Mikäli joku kuitenkin vaarantaa toiminnallaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, tai mikäli ilmenee mitään väkivallan uhkaa, puuttuu poliisi uhkaavaan toimintaan matalalla kynnyksellä, toteaa ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan osassa ihmisiä on herättänyt kummaksuntaa se, miksi tiettyjen tahojen sallitaan järjestää mielenosoituksia tai miksei jotain tiettyä mielenosoitusta kielletä ennalta. Poliisi ei voi kieltää ennalta mielenosoitusta, ellei siihen ole olemassa lainsäädännöllistä perustetta.

– Poliisin toiminta perustuu lakiin. Poliisin tehtävä ei ole ottaa kantaa siihen, minkä asian puolesta mieltä osoitetaan tai onko joku mielipide oikein tai väärin. Perusoikeudet, kuten muun muassa kokoontumisvapaus, koskevat yhtäläisesti kaikkien mielipiteiden edustajia ja nämä perusoikeudet on määritelty laissa, Kujala selventää.

Mielenosoituksesta ilmoitus poliisille

Mielenosoituksesta tulee tehdä ilmoitus poliisille vähintään kuusi tuntia ennen tapahtuman alkua. Poliisi kertookin pyrkivänsä saamaan mielenosoitusten järjestäjien kanssa keskusteluyhteyden ennakkoon, jotta pelisäännöt ovat kaikille selvät. Ennalta ilmoitetut mielenosoitukset saattavat poikia myös vastamielenosoituksia.

– Myös vastamielenosoituksista tulee ilmoittaa poliisille etukäteen. Valitettavasti näin ei kuitenkaan aina tehdä, Kujala toteaa.

Poliisi voi keskeyttää mielenosoituksen, jos siitä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle, omaisuudelle tai ympäristölle.

Poliisi myös muistuttaa, että mielenosoituspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei saa pitää hallussa ampuma-asetta, räjähdysainetta, teräasetta tai muuta sellaista esinettä tai ainetta, jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen.

–  Itsenäisyyspäivä on hieno ja arvokas juhla. Juhlitaan kaikki sen mukaisesti, Kujala toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.