Helsingin yliopistolle joukkosurmaa suunnitellut mies taas syytteeseen vakavan väkivaltarikoksen valmistelusta

Helsingin yliopistolle joukkosurmaa vuosina 2013–2014 suunnitellutta miestä vastaan on nostettu taas syyte väkivaltarikoksen valmistelusta.

Jutun syyttäjä Yrjö Reenilä kertoo STT:lle, että miestä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, huumausaineen käyttörikoksesta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

–  Tässä vaiheessa en voi mennä sisältöön tai rangaistusvaatimukseen tarkemmin, Reenilä sanoo.

Tässä vaiheessa julkisista tiedoista selviää, että tekoaika epäillyn valmistelurikoksen osalta on ollut 12.–20. joulukuuta viime vuonna. Tekopaikaksi on syytteeseen kirjattu kaikkien epäiltyjen rikosten osalta Helsinki.

Poliisi kertoi aiemmin päässeensä 28-vuotiaan miehen jäljille aikaisessa vaiheessa. Poliisin aiemman kertoman mukaan hänellä epäillään olleen väkivaltaisia suunnitelmia, jotka eivät kuitenkaan ehtineet kohdistua tiettyyn ihmisryhmään, rakennukseen, paikkaan tai yleisötapahtumaan.

Sama mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2014 suunnitelmasta, jonka mukaan olisi tapettu viisikymmentä ihmistä Helsingin yliopistolla. Hänelle langetettiin tuolloin kolmen vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomio. Tuomio pysyi hovissa, eikä korkein oikeus antanut miehelle valituslupaa.

Varsijousi ja aineksia myrkkykaasuun

Mies suunnitteli aiempaa tekoa naisen kanssa, joka jätettiin syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta. Tuolloin suunnitelma ehti pitkälle, sillä kaksikolla oli hallussaan muun muassa varsijousi, käsirautoja, patruunoita, kaksi varusteliiviä, kaksi kaasunaamaria sekä erilaisia myrkkykaasun valmistukseen sopivia välineitä.

Iskuun tarvittavia aseita oli oikeuden mukaan tarkoitus ensin anastaa aseliikkeestä, minkä jälkeen kaksikko olisi siirtynyt aseineen ja myrkkykaasuaineineen yliopistolle. Mahdollisimman suuri uhrimäärä olisi varmistettu muun muassa lukitsemalla yliopiston ovia. Mahdollisia pelastustoimia olisi hidastettu sytyttämällä yliopistolle tulipaloja.

Poliisi on kertonut, että nyt mies oli pyörinyt nettimaailmassa, tuonut esiin ajatuksiaan ja etsinyt itselleen kumppania.

Oikeuskäsittelyn on määrä alkaa maaliskuun alussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat