Helsingin uusille ratikoille ei ole mitään tarvetta heilutella – nappiakaan ei tarvitse painaa kyydistä jäädessä

Miltä näyttää uusi Raide-Jokeri? – MTV Uutiset paikalla 8:20
MTV Uutiset kävi tutustumassa pikaratikkaan. Katso videolta, miltä uudet kulkuneuvot näyttävät sekä kuinka kovaa niillä pääsee.

HSL on valmistautunut aloittamaan matkustajaliikenteen pikaratikkalinjalla jo tulevan syksyn aikana. Viimeistään liikennöinnin on määrä alkaa ensi vuonna. HSL opastaa tiedotteessaan, kuinka uuden pikaraitiolinjan pysäkeillä toimitaan.

Uudet pikaratikat liikennöivät tiheimmillään kuuden minuutin vuorovälein sitten, kun kaikki kalusto saadaan liikenteeseen. Linjan 15 pysäkit varustetaan tutuilla infonäytöillä, jotka kertovat, kuinka kauan seuraavaa ratikkaa tarvitsee odottaa. Uusilla pysäkeillä on kuitenkin huomioitu näkövammaiset aiempaa paremmin.

– Kaikille pysäkeille tulee nappi, jota painamalla näyttö kertoo ääneen, koska seuraava vuoro tulee pysäkille, HSL:n informaatiosuunnittelija Saana Lehtinen kertoo tiedotteessa.

Jos liikenteessä on häiriö, nappia ei tarvitse painaa, vaan ääni kertoo aikataulupoikkeuksista automaattisesti.

Kättä ei tarvitse heilauttaa

Lehtisen mukaan pikaratikka pysähtyy kaikilla pysäkeillä huolimatta siitä, onko kyytiin tulossa tai kyydistä jäämässä matkustajia. Pysäkkiä lähestyvälle raitiovaunulle ei siis tarvitse heilauttaa kättään sen merkiksi, että on aikeissa nousta kyytiin. Myös kyydistä jäämistä on sujuvoitettu.

– Kun matkustaja haluaa jäädä kyydistä pois, pysäytysnappia ei tarvitse välttämättä painaa. Hitaasti liikkuvan kannattaa kuitenkin painaa joko tukitangon harmaata tai oven sinistä nappia, koska sitä painamalla ovet pysyvät auki tavallista pitempään, Lehtinen sanoo.

Pikaratikan kyytiin voi nousta muiden raitiovaunujen tapaan kaikista ovista.

HSL:n mukaan perinteisillekään raitiovaunuille ei välttämättä tarvitse näyttää pysähtymismerkkiä, sillä kuljettajien tulisi pysähtyä aina, jos havaitsevat pysäkillä ihmisiä.

Mutta ei toki haittaa, jos näytät pysähtymismerkkiä omalle ratikalle, varsinkin jos pysäkiltä kulkee useita linjoja, HSL opastaa verkkosivuillaan.

Lähteet: HSL, HSL

Lue myös:

    Uusimmat