Helsingin kaupunki kokeilee maksuttomien kuukautistuotteiden jakelua

Espanja aikoo antaa kovista kuukautiskivuista kärsiville säännöllisen kuukautisvapaan - ensimmäisenä Euroopan maana 9:08
Katso myös: Espanja aikoo antaa kovista kuukautiskivuista kärsiville säännöllisen kuukautisvapaan - ensimmäisenä Euroopan maana

Helsingin kaupunki aloittaa syksyllä kokeilun maksuttomien kuukautistuotteiden jakelusta. Kolme kuukautta kestävä pilotointi toteutetaan kolmessa toisen asteen oppilaitoksessa ja yhdessä peruskoulussa.

Asiasta päätti kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.Mukana pilotissa ovat Hiidenkiven peruskoulun 6.–9. luokat, Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium ja Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste.

Kokeilussa on pyritty huomioimaan asian sensitiivisyys, ja kokeilu toteutetaan tiiviinä yhteistyönä oppilaitosten kanssa opiskelijoiden tarpeet sekä toiveet huomioiden, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Oppilaat ja opiskelijat pääsevät kokeiluun mukaan ilmoittautumalla. Osallistujan paketti sisältää kuukautisvälineet yhden kuukauden käyttöön kerrallaan. Osallistuja saa valita joko tamponi- tai sidepaketin tai yhteispaketin molempia. 

Vaihtoehtona on myös ottaa kuukuppi koko kokeilun ajaksi.Kokeilun lopuksi osallistujille toteutetaan sähköinen loppukysely.

Miesjuontaja testasi kuukautiskipuja simuloivaa laitetta suorassa lähetyksessä:"Mä haluaisin oksentaa" 2:48
Katso myös: Miesjuontaja testasi kuukautiskipuja simuloivaa laitetta suorassa lähetyksessä: "Mä haluaisin oksentaa"

Kuukautistuotteisiin voi kulua merkittävä osa opiskelijan budjetista

Kokeilun tavoitteena on kartoittaa kuukautisköyhyyttä ilmiönä perusasteen ja toisen asteen opetuksessa, kaupunki kertoo tiedotteessa. Tarkoitus on kartoittaa, voiko kuukautistuotteiden maksullisuus vaikuttaa opetukseen osallistumiseen tai jopa estää sen kokonaan.

Kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan oppilaan tai opiskelijan kuukauden tai viikon budjetista, kaupunki muistuttaa. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon.

– Olemme ymmärtäneet, että kuukautisvälineiden hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille. Jokaisen opiskelijan on voitava osallistua lähiopetukseen kuukautisista huolimatta, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg sanoo tiedotteessa.

Kokeilun avulla halutaan myös jatkaa yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi naisten välttämättömien terveystuotteiden verotuksesta.

Parin viime vuoden aikana useissa maissa on päätetty alkaa tarjota maksuttomia kuukautissuojia niitä tarvitseville. Ensimmäisenä maailmassa päätöksen asiasta teki Skotlanti.

Lue myös:

    Uusimmat