Helpot Kauramurokeksit, Ruistikut ja Tikkupullat

Pakastetaikinat ovat oiva apu kevään juhlien valmistelussa. Niitä voi käyttää erilaisten piirakoiden, pikkuleipien ja keksien leivontaan; taikinasta riippuen niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin.

Helpolla kaurapikkuleipiä

1 pkt kauramurotaikinaa (400g)

Valmiista pakasteena myytävästä Kauramurotaikinasta on ihana leipoa erilaisia keksejä. Paista kaurakeksejä 200 – 225 asteisen uunin keskitasolla 5 – 10 minuuttia. Mikäli kekseille halutaan kiiltävä pinta, keksit voi ennen uuniin laittoa voidella munalla ja mikäli pinnalle halutaan koristelua, sen voi tehdä erilaisilla raesokereilla. Pakkauksesta tulee 30-40 kaurakeksiä.

Helpot kaurakeksitangot

Leikkaa taikinalevyn lyhyemmästä sivusta terävällä veitsellä tankoja. Voitele kananmunalla ja koristele halutessasi raesokerilla. Paista 5-10 min 200-225 asteisen uunin keskitasolla.

Idea: Tarjoile tikut jälkiruoka-annokseen laitettuna, esim. jäätelön kanssa.

Rusinakeksit

Sulata taikinalevyt ja sekoita n. 1 dl rusinoita 200 gramman taikinalevyyn. Pyörittele taikina pieniksi palloiksi. Voitele kananmunalla ja paista 5-10 min 200-225 asteisen uunin keskitasolla.

Hillokeksit

Pyörittele sulanut taikina pieniksi palloiksi, paina pallojen keskelle sormella syvennys ja laita syvennykseen paistonkestävää hilloa. Voitele kananmunalla. Paista 5-10 min 200-225 asteisen uunin keskitasolla.

Sydänpiparit

Kaaviloi sulanut taikina kaulimella ohueksi hieman jauhoja apuna käyttäen ja ota sydänmuotilla pipareita. Voitele kananmunalla ja koristele mantelilastuilla ja raesokerilla. Paista n. 5 min 200-225 asteisen uunin keskitasolla.

Ruistangot

n. 30 tai 50 kpl

  • 1pkt ruistaikinaa (500g)
  • Voiteluun:
  • kananmunaa
  • Pinnalle:
  • kuminaa, anista tai fenkolia tai juustoraastetta tai yrttisuolaa

Sulata ruistaikinaa sen verran, että saat leikattua siitä terävällä veitsellä n. 0,5 cm:n levyisiä ohuita suikaleita. Yhdestä levystä syntyy n. 15 tai 25 tankoa riippuen kumpaan suuntaan leikkaat levyn reunasta tangot eli haluatko pitkiä vai lyhyitä tankoja. Nosta tangot leikkauspinta ylöspäin uunipellille ja voitele ne kananmunalla. Halutessasi ripottele mausteeksi pinnalle kuminaa tms., juustoraastetta tai yrttisuolaa. Paista tankoja 225 asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi.

Ruistangot sopivat sellaisenaan naposteltaviksi, juustotarjottimelle tai tuorejuuston tai maustevoin kera. Keiton tai salaatin lisukkeena ruistangot ovat mainioita rukiisia maukkaita pikkupaloja.

Tikkupullat

12-18 kpl

1pkt pullataikinaa (600g)

Kokeile esim. mökillä, retkellä, vaelluksella...

Tikkupulla on makoisa herkku kera nuotion antamien aromien, mutta sen valmistuksessa maltti on valttia.

Mikäli paistat tikkupullat nuotiossa saman päivän aikana, voit ottaa taikinapaketin mukaan muiden eväiden joukkoon. Taikina sulaa siten itsekseen sen verran, että sitä on helppo käsitellä. Mikäli paistat tikkupullat vasta myöhemmin, huolehdi myös retkiolosuhteissa, että taikina pysyy pakasteena!

Leikkaa hieman sulaneesta taikinalevystä pitkittäin 2-3 nauhaa riippuen siitä, miten pullean pullat haluat. Pyörittele nauha käsien välissä pyöreäksi pitkulaksi. Laita pitkulan toinen pää puutikun terävään päähän ja kieputa pitkula tikun ympärille korkkiruuvin tapaan siten, että kieputuksen väliin jää aina n. 1 cm.

Kohota tikkupullaa n. 10 min ajan nuotion reunalla. Aseta pulla pitkittäin nuotioon nähden ja kääntele pullaa välillä, jolloin se saa lämpöä koko mitaltaan. Siirrä pulla lähemmäksi nuotiota, edelleen pitkittäin nuotion suuntaan. Paista pullaa n. 15 min, kunnes se on kauniin rusehtava. Muista käännellä pullaa usein, jotta se ei pala. Jos pullan laittaa suoraan tikunpää edellä nuotioon, palaa pullan pää ja toinen pää jää raa'aksi. Valmis tikkupulla irtoaa tikusta helposti vetämällä sitä kohti tikun päätä.

Jippo: Tikkupullan kanssa voi herkutella esim. mansikkahilloa ja kermavaahtoa "dipaten".

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja