Jos helmikuu tuntui tavallista aurinkoisemmalta, syytä voi etsiä harvinaisen pimeästä alkutalvesta. Tilastojen mukaan joulukuussa ja tammikuussa oli nimittäin keskiarvoa pimeämpää.
Helmikuussa aurinko paistoi paikoin jopa keskiarvoa enemmän, käy ilmi Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Helmikuu ei silti ollut kuukautena mitenkään poikkeuksellisen aurinkoinen, vaikka kevättalven sää onkin saattanut tuntua kovin kirkkaalta alkutalven jälkeen. Syy on nimittäin alkutalven ja kevättalven välisestä huomattavasta erosta.
Helmikuu oli aurinkoinen kuukausi monella paikkakunnalla. Oulussa, Jokioisilla ja Jyväskylässä aurinko paistoi keskiarvoa enemmän, Jokioisilla jopa 97 tuntia. Turussa taas paistoi keskiarvoa vähemmän, mutta silti kaupungissa oli edeltäviä kuukausia aurinkoisempaa.
Lauha alkutalvi teki vuodenvaihteesta pimeän
Ilmatieteen meteorologi Pauli Jokinen kertoo, että lauha ja matalapainevoittoinen alkutalvi teki joulukuusta ja tammikuusta keskimääräistä pimeämmän.
– Lopputalvesta itäisemmät virtaukset ja korkeapaine ovat yleisempiä, joten silloin aurinko paistaa yleensä enemmän. Tänä talvena aurinko on kuitenkin paistanut vähemmän kuin yleensä, en kuvailisi tätä tilastollisesti poikkeukselliseksi, mutta ehkä harvinaiseksi, Jokinen luonnehtii.
Tilastollisen keskiarvon mukaan Turussa aurinko paistaa noin 27 tuntia joulukuussa, mutta viime joulukuussa aurinkoa riitti vain seitsemän tuntia. Jyväskylässä paistaa 30 vuoden keskiarvon mukaan joulukuussa vain 14 tuntia, mutta viime joulukuussa ei Ilmatieteen laitoksen mukaan ollut yhtään aurinkoista päivää. Oulua ei joulukuun tilastoista löydy, koska kaupungista puuttuu havainto neljältä päivältä joulukuulta.
Tammikuu oli aurinkoisuudessaan samankaltainen kuin joulukuu. Esimerkiksi Jokioisilla olisi keskiarvojen mukaan pitänyt paistaa 36 tuntia, mutta paikkakunnalla paistoi vain 17 tuntia. Turku oli tässä suhteessa vielä synkempi: 40 tunnin keskiarvon sijaan turussa paistoi koko tammikuussa vain 8 päivää kuukaudessa.