Heinäkuun herkut

Kunnes rapukausi pulpahtaa käyntiin 21.7. kannattaa kesämakuja nautiskella esimerkiksi savukalan muodossa. Savukalan kumppaniksi sopivat maasta jo kurkistelevat kantarellit. Kesäkurpitsa-tomaattipaistosta kannattaa kokeilla grillilihan lisäkkeeksi.

Heinäkuu on myös kotimaisten mansikoiden kulta-aikaa. Tuoreilla mansikoilla kannattaa herkutella niin kauan kuin pystyy, vaikkapa jäädykkeen muodossa.

Kesäkurpitsa-tomaattipaistos

1 kesäkurpitsa 3-4 tomaattia 3 uutta pientä sipulia 3-4 valkosipulin kynttä suolaa rouhittua mustapippuria n. 150 g vuohenjuustoa 3 viipaletta vaaleaa paahtoleipää 0,5 dl oliiviöljyäLeikkaa kesäkurpitsa ja tomaatit n. 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Hienonna uudet sipulit. Kuori ja murskaa valkosipulit. Lado kesäkurpitsat ja tomaatit riveittäin uunivuokaan. Ripottele väleihin sipulia. Mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulilla.

Murenna päälle vuohenjuustoa ja leipää. Kaada viimeisenä vuokaan oliiviöljyä. Paista 200-225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Valkosipuli-kantarellimuhennos

150-200 g tuoreita kantarelleja 25 g voita 4 valkosipulin kynttä 2 uutta sipulia varsineen suolaa valkopippuria

Putsaa kantarellit sudilla tarvittaessa. Leikkaa suurimmat halki tai neljään osaan. Käytä pienet kokonaisina. Leikkaa valkosipulit ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.

Sulata voi pannussa ja lisää kantarellit, valkosipulit sekä sipulin valkoiset osat. Kuullota. Jos sienistä irtoaa runsaasti nestettä, kuullota, kunnes neste haihtuu osaksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Koristele lopuksi viipaloiduilla sipulin varsilla.

Mansikka-tuorejuustojäädyke

5 dl mansikoita (noin 250 g) 200 g maustamatonta tuorejuustoa 2 dl maustamatonta jogurttia 1,5 dl sokeria 2 tl vanilliinisokeria

Koristeluun: mansikan- tai sitruunamelissanlehtiä 4-5 dl mansikoita tomusokeria

1. Soseuta mansikat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. 2. Lisää joukkoon tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. 3. Mausta seos vanilliinisokerilla. Vatkaa hetki, jotta kaikki aineet sekoittuvat hyvin. 4. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun jäädyke- tai rengaskakkuvuokaan. Peitä pinta foliolla tai kelmulla. 5. Anna jäätyä pakastimessa 6-7 tuntia. Jäädykkeen voi haluttaessa tehdä pakkaseen jo muutamia päiviä aikaisemmin. 6. Kastele vuoka muutamaksi sekunniksi kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluastiaan. 7. Koristele mansikan- tai sitruunamelissanlehdillä ja mansikoilla. Siivilöi päälle tomusokeria.

Lue myös:

    Uusimmat