Heikko rahatilanne? Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

Suomalaisten rahatilanne ja maksumoraali ovat heikentyneet, kertoo Intrum Justitian Euroopan laajuinen kuluttajien maksutapatutkimus. Lue vinkit parempaan taloudenhallintaan.

45 prosenttia suomalaisista ei ole aina pystynyt maksamaan laskujaan ajallaan rahanpuutteen vuoksi viimeisen puolen vuoden aikana. Vuonna 2013 lukema oli 37 prosenttia.

Vaikka suurin osa suomalaisista kuluttajista maksaa laskunsa ajoissa, maksumoraali on kuitenkin heikentynyt viime vuodesta. 73 prosenttia vastaajista on nyt sitä mieltä, että laskut tulee maksaa ajoissa, kun lukema oli vuonna 2013 vielä 80 prosenttia.

Verkkokauppojen myötä ostokäyttäytyminen on muuttunut merkittävästi. Rahaa kulutetaan yhä enemmän verkossa fyysisten kauppojen sijaan. Kolmannes suomalaisista tekee säännöllisesti ostoksia verkkokaupoissa, mikä tekee rahan kuluttamisesta turhankin helppoa.

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan:

1. Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.

2. Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut, kuten auton vakuutusmaksu, erääntyvät tai tulee yllättäviä menoja, esimerkiksi pesukoneen hajoaminen.

3. Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.

4. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.

5. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat