Mainos

Heikki Hietamies muistelee: "Kaikki virheet tuli tehtyä"

Suosittu ruutukasvo, kirjailija Heikki Hietamies, muistelee leppoisasti viihteen kulta-aikoja tänään julkistetussa omaelämäkerrassaan Iltaa, hyvät ihmiset. Hietamies kirjoittaa tehneensä lähes viidenkymmenen lavavuoden aikana kaikki mahdolliset virheet ja velmuilee, että niitä on mukava muistella nyt 76-vuotiaana.

Hietamies ei ilkeile, eikä tee edes tämän ajan tapaan kohupaljastuksia. Hän sivuuttaa kirjoittamansa 22 kirjaa, ja keskittyy aikaansa kansanviihdyttäjänä ja MTV:n viihdepäällikkönä 1970-luvun alussa. Hietamiehen aikaa Mainos-televisiossa olivat esimerkiksi Spede Show, Hanski, Kivikasvot ja Timo T. A. Mikkosen M-Show. Silloin tärkeintä olivat suuret katsojaluvut, ne toivat mainoksia. Kun Hietamies lähti talosta, silloinen ohjelmajohtaja Leo Meller kiteytti valitun linjan:

-Hän sanoi, että kuule Hietamies, koskaan meillä ei ole ollut niin huonoa ohjelmaa kuin sinun aikanasi. Sitten hän piti sellaisen tauon, hän osasi pitää aina sellaisen jännän tauon: Eikä niin paljon katsojia.

-Sehän oli se Maikkarin tärkein asia, että oli paljon katsojia. Kaikki ohjelmat piti tehdä niin, että ne vetivät katsojia. Sitten saatiin mainoksia, ja kun saatiin mainoksia, saatiin rahaa. Piti vähän revittää omaatuntoansa. Jos ohjelma oli huono, mutta muuten hyvä elikkä tuli katsojia, niin se piti sietää. Se piti kestää, Hietamies muistelee.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden ja Lappeenrannan Humppafestivaalien lisäksi Hietamiehen juontamia suosikkiohjelmia oli Lauantaitanssit. Lauantaitanssit keräsi joka viikko yli miljoona katsojaa tirkistelemään tanssijoiden taitoja ja tyyliä. Ohjelmassa vilahtavista tanssijoista tuli lähipiirinsä julkkiksia ja juontaja Heikki Hietamies, johon oli helppo samaistua, nousi käsittämättömän suosituksi.

"Pitkällä ja komealla olisi ollut vaikeampaa"

-Sain Lauantaitansseista ihan mukavaa palautetta: "Hietamies muistuttaa juuri niitä ukkoja, jotka ovat siellä sohvalla katsomassa sitä ohjelmaa." -Jos minä olisin ollut pitkä ja komea, niin sitten se olisi ollut vähän vaikeampi tilanne, Hietamies naureskelee.

-Se minusta myöhemmin oli aika käsittämätöntä, että lopetettiin sellaisia miljoonaohjelmia. Sitä minä en oikein ymmärtänyt, ja en tiedä ymmärsikö sitä moni muukaan. Riitta Väisäsen Kymppitonni oli väärää ohjelmaa, samoin Kari SalmelaisenNapakymppi ja Lauantaitanssit, sehän nyt ilman muuta oli väärää ohjelmaa. TV2 sen sitten nappasi nopeasti sen idean, Hietamies kertoo.

Vaikka nyt tuli kirjoitettua jo omaelämäkerta, silti Hietamiehen päässä muhii jo seuraavan romaanin aihe. -Joskus siitä on ollut puhetta, että vähän jarrua päälle, mutta mutta. Onhan se ihan onnetonta, että vielä tämän ikäisenä koko ajan miettii, että siinä olisi hyvä aihe ja siitä voisi kirjoittaa jopa kirjan. Kun pitäisi uskoa nyt siihen totuuteen, että silloin kun kirjailija kirjoittaa omasta elämästään kirjan, niin se on merkki siitä, että nyt on syytä lopettaa. Mutta onko minun nyt pakko uskoa sitä? Hietamies nauraa.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.