Häyrinen: Kun on malttanut olla hiljaa, kaikesta on oppinut

Raimo Häyristä sukkelakielisempää radioselostajaa on vaikea keksiä. "Höyry-Häyrinen" -lisänimellä tunnetuksi tullut mies paljastaa nopean puheensa salaisuuden.

− Vain harjoitus tekee mestareita ja lisäharjoitus maailmanmestareita. Ihmisen täytyy aina harjoitella asiaa jota tekee, vastikään 70 vuotta täyttänyt urheilumies kiteyttää.

Raimo Häyrisen puhenopeudeksi on mitattu parhaimmillaan yli 440 sanaa minuutissa. Höyry-Häyristä itseään tulos ei kummastuta.

− Puhenopeus pitää soveltaa sen mukaan, mikä on vastaanottajan kynnys. Ongelma on usein se, että ihminen syö viimeisen tavun, ja näin puheesta tulee puuroa, Häyrinen valottaa.

Toinen sudenkuoppa, johon moni kiivastahtinen selostaja putoaa, on artikulaatio.

− Artikulaation täytyy olla kunnossa nopeasti puhumisessa. Juontajan pitäisi muistaa myös näyttää suunsa.

Hienoja kollegoita ja opettajia

Häyrinen on toiminut pitkän uransa aikana selostajana monenlaisissa urheilutapahtumissa aina olympialaisista MM-kilpailuihin. Hänelle ominaisimpia lajeja ovat olleet jääkiekko sekä nyrkkeily.

Menestyksestään Häyrinen kiittää harjoittelun ohella niitä lukuisia ihmisiä, joiden kanssa hän on vuosien mittaan päässyt työskentelemään.

− Olen tehnyt 13 maassa töitä. Joka paikassa on omat trendinsä. Kun on malttanut olla vähän hiljaa, kaikesta on oppinut.

Häyrinen antaa arvoa myös koulutukselle. Mies itse on opiskellut alaansa aina Saksaa ja Yhdysvaltoja myöten.

− Olen perusluonteeltani pikkuisen laiska. Onneksi minulla oli todella hyvät opettajat. Kiitän erityisesti hyviä oppikoulun lehtoreita, heiltä tuli hyvä kielitaito.

Työ on poikinut ystäviä

Häyrinen kuvaa suhdettaan lukuisiin urheilijoihin, joiden kanssa hän on vuosien mittaan työskennellyt, kaikin tavoin mutkattomaksi. Hän ei näe ongelmaa siinä, että ammattimies työn ohella myös kaveeraa haastateltaviensa kanssa.

− Meillä on aina ollut urheilijoiden ja toimittajien kesken reilu suhtautuminen toisiimme. Puhumme ihan löysiä, Häyrinen toteaa.

Jos joku on joskus yrittänyt estää Häyristä kertomasta jotain asiaa eteenpäin, tämä on viitannut pyynnölle kintaalla.

− Luuletko sinä, että yleisöä saa pimittää, Häyrinen on tokaissut takaisin.

Naiset ovat rautaa

Kun tulee puhe urheilutähdistä, Häyriseltä heruu kiitosta erityisesti maamme naisurheilijoille.

− He ovat vahvoja, todella hyviä, ja heitä on ollut pitkin matkaa. En minä näiden maalaisnaisten, kuten Kirvesniemen kanssa rupea kättä vääntämään!

Matkan varrelle on mahtunut myös perusmuotista poikkeavia urheilijoita, kuten Tapio Rautavaara, jonka kanssa Häyrinen ehti kulkea monta keikkaa yhdessä. Rautavaara ei perustanut ajamisesta, joten Häyrinen otti kuskin roolin.

− Tapio oli niin tunneherkkä, ettei mitään tolkkua. Hän saattoi alkaa itkeä kesken kaiken, Häyrinen muistaa.

Kesällä 70 vuotta täyttänyt veteraani tekee yhä satunnaisesti töitä. Hän aikoo jatkaa niin kauan kuin itse haluaa.

− Pyrin tekemään vain hyviä kokonaisuuksia. En minä missään laakereilla rupea makaamaan.

Raimo Häyrinen pähkinänkuoressa

- Aloitti uransa Yleisradiossa 1960-luvulla.

- Kaikkien aikojen tunnetuimpia suomalaisia urheiluselostajia, tunnetaan etenkin nopeapuheisena urheilukilpailujen radioselostajana.

- Omimpia lajeja selostajana jääkiekko ja nyrkkeily. On toiminut myös nyrkkeilytuomarina.

- On saanut tunnustuksena työstään 13 Telvis-palkintoa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat