Havis Amanda palaa tutulle paikalleen – tältä kunnostettu patsas nyt näyttää

Havis Amanda palaa tutulle paikalleen – tältä kunnostettu patsas nyt näyttää 2:12
Vaikka patsas palaa jo Kauppatorille, ei sitä vielä paljasteta suurelle yleisölle, koska aukion peruskorjaus jatkuu kesän yli.

Havis Amandan konservointi on valmistunut, ja veistos palaa tutulle paikalleen Helsingin Kauppatorille. Patsasta ei vielä paljasteta suurelle yleisölle, koska aukion peruskorjaus jatkuu kesän yli.

Yli satavuotiasta pronssista Havis Amanda -patsasta ovat vuosien saatossa koetelleet sää ja monet muut haasteet, kuten liian innokkaat juhlijat.

Kyseessä on patsaan ensimmäinen kunnollinen konservointi.

– Suurin ongelma oli materiaalin rasittuminen lautasen kohdalla. Epäilemme voimakkaasti, että vauriot johtuvat kiipeilystä. Vauriot vaativat vahvistamista, ja se onneksi nyt pystyttiin tekemään, Helsingin taidemuseon HAMin julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova kertoo MTV Uutisille.

Kiipeilyä Mantana suurelle yleisölle tutuksi tullut herkkä veistos ei edelleenkään kestä. 

– Tekemämme vahvistustoimet edesauttavat sitä, että se kestää paremmin varsinaisessa käyttötarkoituksessaan, eli taideteoksena olemisessa, Semenova toteaa.

Alkuperäinen sävy kaivettiin esiin

Patsasta on kunnostettu muun muassa kemiallisesti, laserin avulla ja käsin harjaamalla. Lopputulos on lisäksi vahattu ja kiillotettu moneen kertaan. 

Konservoinnin myötä sinivihreä patinakerros on nyt poissa.

– Nyt nähtävä sävy on sitä alkuperäistä. Se löydettiin arkeologisten tapahtumaketjujen seurauksena, kun kuorittiin yksi kerrallaan ympäristön vuosikymmenten aikana kerrostamia hapettuma- ja korroosiotuotteita, Semenova selvittää.

Sadantuhannen euron budjetti ei ylittynyt remontissa.

Suoja käytössä muutamana päivänä vuodessa

Kansanjuhlien aikana Manta tulee vastaisuudessa saamaan ympärilleen suojaavan seinän vaurioiden välttämiseksi. 

Suoja koostuu vahvasta, säänkestävästä levystä ja teräsrungosta. Suoja on mahdollista kuljettaa paikalle osissa ja koota nopeasti.

Suojaa on kulttuurijohtaja Mari Männistön mukaan tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti ja tarpeen vaatiessa, korkeintaan muutamina päivinä vuodessa. 

Suojaa käytettäisiin esimerkiksi silloin, kun Suomi etenee jääkiekon MM-kilpailujen finaaliin. Vappuisin suojaa ei ole suunniteltu käytettävän. 

– Manta on hauska ja erinomainen keskipiste juhlinnalle myös tulevaisuudessa ja toivomme aina Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurinkin saralla, Männistö kertoo tiedotteessa.

– Jotta veistos pysyy eheänä, pystytämme uudenlaisen suojan kansanjuhlien ajaksi, sillä veistos ei korjauksen jälkeenkään kestä kiipeilyä ja uimista. Näin varmistamme myös sen, etteivät ihmiset loukkaa itseään.

Aukion peruskorjaus valmistuu kesän aikana 

Havis Amandaa ympäröivä aukio pysyy työmaana ja aidattuna koko kesän. 

Viimeisiä työvaiheita kesällä ovat pintojen ja kiveysten viimeistelyt. 

Aukiolle on jo rakennettu pysyvä nostopaikka nostureille, joita käytetään lakituksissa ja teoksen huollossa.  

Myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset on uusittu.

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä.

Havis Amanda kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Teoksen vesijärjestelmästä ja muusta teknisestä ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön toimiala. 

Vappua 2025 vietetään tuttuun tapaan Havis Amandalla.

Lue myös:

    Uusimmat